СЛЕД БУРЯТА COVID-19

Днес правителствата по света използват различни стратегии за борба с разпространението на COVID-19, като предприемат сходни мерки, от въвеждането на карантина до социалното дистанциране. Това, което обединява тези стратегии е изводът, че общественото доверие и незабавната реакция са най-важните мерки в битката със заразата.
Над 70 % от хората на Балканите смятат, че коронавирусът не е толкова голяма заплаха. Според проучване на „Галъп“, това е очакван извод за регион, свикнал с кризисни ситуации, какъвто е Балканският полуостров. Не случайно повече от 100 години, заради размирици, войни и революции, ни наричат „барутния погреб на Европа“.

В експресното изследване на световната асоциация “Галъп интернешънъл” са участвали близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят. Сред тях са САЩ, Русия и Индия, както и някои от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария  и много други. 67 % от анкетираните по света се боят, че те или техните близки могат да се заразят.  

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по отношение на коронавируса са в Тайланд – 76 %, в САЩ, удовлетворените от държавните мерки са 42 %, а недоволните са 46 %. В Германия – 47 на сто от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44 % са на точно обратното мнение.

Очевидно, според изследването е, че в световен мащаб кривата на общественото доверие в правителствата и здравните власти пада. Сега в разгара на битката с Covid-19 доверието силно се колебае, защото ние, гражданите на света не искаме да приемем рестриктивните мерки, а отчаяно си искаме свободата на придвижване.  Световните анализатори твърдят в един глас, че ключът към победата над пандемията е в строгото спазване на ограниченията. Склонни ли сме обаче да се самоограничаваме?  Проучването на „Галъп“ показва, че 76 на сто от анкетираните са готови да ограничат личната си свобода, независимо дали смятат заплахата за преувеличена или не.

Човечеството днес е изправено пред глобална криза. „Решенията, които хората и правителствата по света вземат през следващите няколко седмици, ще преформатират света за следващите няколко десетилетия“, пише в статията си за вестник „Файненшъл таймс“ от 20 март т.г. Ювал Ноа Харари.   Преформатирането ще засегне не само нашите здравноосигурителни системи, но и  икономиките, политиката и културата. Светът ще бъде друг.

Струва си да се замислим, пише Харари, колко бързо в условията на пандемия навлизат новите неизползвани досега технологии. Телемедицината позволява от разстояние да ни измерят температурата, чрез мобилните телефони вече могат да ни проследяват спазваме ли карантината,  къде и как се придвижваме.

Всеки ден четем онлайн десетки новини и гледаме видео съдържание. Цифровите технологии днес позволяват да се събират данни за  нашите интереси и хобита, чрез потреблението ни в мрежата. „Чрез технологиите вече могат да се събират данни за нашето физическо и емоционално състояние. Докато гледаме видео клипове в интернет и имаме ускорен пулс или кръвното ни се повишава, това е ясен знак какво ни кара да се смеем, да плачем или да се гневим“, пише „Файненшъл таймс“. „Много е важно за нас като човешки същества да запомним, че гневът, както радостта и скуката са биологичен феномен, точно както кашлицата и треската“, пише роденият в Израел журналист Ювал Харари. И ако проследяващите системи могат да отчитат и събират биометричните ни данни, то рано или късно някой ще се възползва и може да манипулира това необятно информационно поле.

След бурята COVID-19, светът ще е различен. А днес човечеството е изправено пред избор: разединени или солидарни ще сме в битките. Разединението вероятно ще доведе до още по-голяма световна катастрофа.

Солидарността на света днес, ще даде на човечеството неговото утре.

Източници:

www.actualno.com

www.mediapool.bg

https://news.gallup.com/

https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2Dq7soF_VVHr8TLZMPUBcvpKarEMQ6B8o8beTnNJu0XtG5WgDbQeVuD18

ДЕСИ АЛЕКСИЕВА И САЙТЪТ С НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19, КОЙТО ТЯ НАПРАВИ ЗА ДЕН

Конспирациите и фалшивите новини нямат никакъв шанс пред фактите, но обикновено са по-шумни и се разпространяват бързо. Като вирус.

“Това ниво на информация реално залива цялото пространство”, казва Деси Алексиева пред Свободна Европа. Тя е част от екипа, създал covidresource-bg.org – сайт, който предоставя само научнообоснована информация, свързана с коронавируса и пандемията.

Идеята за проекта е на Надежда Цекулова, която бързо намира много съмишленици. Всички материали са преведени на български език от професионални преводачи, които работят по тази инициатива доброволно и безвъзмездно.

Деси Алексиева е човекът, който за ден и половина успява да създаде сайта. “Преводачите доста бързо започнаха да превеждат материалите и беше от ключово значение бързо да направим функционален сайт, в който медицинските специалисти да имат информация, базирана на научни доказателства и изследвания”, разказва Алексиева.

Тя дори не е IT специалист, но познанията ѝ за работа с WordPress – софтуер с отворен код за създаване на блогове и сайтове се е оказал безценен.

“Просто мога да направя сайт, който да е адекватен. След това се включиха и други хора, които ми помогнаха той да изглежда още по-добре”.

Информацията на сайта е достъпна за всички медицински специалисти на български език. “В момента излизат страшно много нови изследвания, буквално в рамките на дни”, казва Алексиева и допълва, че идеята е по този начин всички решения да бъдат вземани на база научнообоснована информация.

“Това е възможност да знаем в тази епидемия какво наистина работи и какво са само спекулации”.

Деси Алексиева е родена в София. Майка е на 5 деца. Посветила е времето си на ранното детско развитие чрез четене. Изоставила е корпоративния свят, за да започне свой бизнес. Това решение е довело до създаването на Fox book cafе – място за книги, култура, изкуства и кафе. Успяла е наред с всичко това да намери време и мотивация, за да изработи сайт, който да предоставя проверена информация.

Източник:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30504367.html

Ако работите от вкъщи – възползвайте се от правилото 20/20/20  

Асоциацията на американските библиотеки проведе уебинар „Библиотеките и COVID – 19: управленските стратигии и стресът“, на който бяха споделени препоръки за работата на библиотеките в условията на световната коронавирус пандемия. Над 300 бяха участниците и четирима лектори, като Мария Стела Рацети, директор на библиотеката “Свети Георги” в Пистоя, Тоскана, Италия.

Заради тежкото положение в северна Италия, библиотеките са затворени и госпожа Рацети сподели тревогата си за броя на читателите, които ще се завърнат в библиотеките след приключване на кризата.  За момента всички усилия на библиотечните работници са насочени към онлайн общуването и обслужването на читателите както на сайтовете на библиотеките така и в профилите им в социалните мрежи.

За начините да съхраним психиката си, докато работим от вкъщи говори Лорън Мак Клейн, сертифициран инструктор в Националния съвет на САЩ за първа помощ по поведенческо и ментално здраве.

Тя разказа за правилото 20/20/20, което горещо препоръча да прилагат всички, които работят от вкъщи или използват така наречения на английски home office – домашен офис.

Правилото гласи, че на всеки 20 минути, трябва да пренасочваме погледа си от екрана на устройството, на което работим, за 20 секунди върху обект, който се намира на 20 фута (6.10 метра) разстояние от нас.  Така даваме почивка на съзнанието си и възможност на очния ни нерв да се „презареди“.

„Менталното ни здраве е много важно в условията на криза и в битката с коронавируса, защото несигурността ни плаши, а изолацията е необичайно състояние за хората. Със съвременните технологии имаме много възможности да чуем и видим своите близки, да споделим тревогите и малките ежедневни успехи“, препоръча Лорън Мак Клейн.

Както библиотеките, така и библиотекарите трябва точно сега да бъдат по-изобретателни и да се грижат за своите посетители онлайн.

     

            КЛИНИЧЕН ПСИХОЛОГ: ДА ТОЛЕРИРАМЕ НЕСИГУРНОСТТА,  ДА ПОЛЗВАМЕ ВРЕМЕТО ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

     

            София, 20 март /Валерия Димитрова, Екатерина Тотева /

           

Едната стратегия за самостоятелно справяне с настоящата ситуация около COVID-19 e да се опитаме да бъдем търпеливи и да толерираме несигурността. Това коментира за БТА клиничният психолог Татяна Георгиева.

         Тя смята, че другият метод е да използваме времето за личностно развитие, вместо да се чувстваме като затворници в собствения ни дом. “Прочетете онези книги, за които все нямате време, пробвайте ново хоби, погрижете се за тялото си, вземете си почивка от гледането и слушането на новини, както и постоянното използване на социални медии, опитайте се да се свържете с тези хора, които ви карат да се чувствате по-обнадеждени относно бъдещето”, съветва Татяна Георгиева.

      Според експерта справянето много зависи от личността на човека и наличието на подкрепяща среда.

        Въпреки това нека не забравяме, че има и моменти, в които е трудно да се справим изцяло сами, посочи Татяна Георгиева.  Затова са важни не само нашите близки, но на разположение са и специалистите, каза експертът. Всички лекари и психолози са на разположение, посочи Георгиева и допълни, че  много нейни колеги, както и тя самата, провеждат безплатни онлайн консултации, тъй като си дават сметка, че хората са поставени пред изпитание и имат нужда от това да поговорят със специалист, който да им предостави психологическа подкрепа.

       Засилва се усещането за самота и изолация. Хората имат нужда от близост, а сега трябва да живеят без нея

     “Светът, в който живеем сега е доста стресиращо място. Пандемията от  коронавирус накара хората да купуват панически лекарства и хранителни продукти, отчаяно да  преглеждат платформите за социални мрежи в търсене на най-новата информация, но и да се тревожат по повод на всякакви появили се конспиративни теории”, коментира Татяна Георгиева. По думите на експерта  не трябва да забравяме, че ние като социални същества искаме и имаме необходимостта от това да се свързваме, както физически, така и психически с останалите, да докосваме и да бъдем близо до тези, които обичаме, а с настоящите извънредни мерки, като че ли всичко това  в момента е забранено.      

      Всичко това според Татяна Георгиева  несъмнено поражда у хората едно общо и често усещане на несигурност и липса на контрол, а и създава усещането за изолация и самота. Тя заяви, че сме изправени  пред нелеката задача да се подготвим да толерираме несигурността за дълъг период от време, като едновременно с това се борим да не попадаме в капана на паниката  и да предпазим физическото си здраве, както и това на околните.

      В момента хората с хипохондрия са едни от най-уязвимите, защото постоянно им  се напомня за техните най-дълбоки страхове

      Предвид постоянното масово медийно отразяване на разпространението на COVID-19 през последните няколко месеца, не би било неразумно да се предполага, че дори онези, които не страдат от хипохондрия, се поддават на тревожността и страха, че биха могли да се разболеят. За хората с хипохондрия обаче целият този процес е още по-мъчителен и ужасяващ, тъй като постоянно им бива напомняно за  техните най-дълбоки страхове под формата на новини, информация и налагането на извънредни мерки, коментира клиничният психолог.

        Според  Георгиева постоянното слушане и четене за разпространението на вируса и затрупването с  цифри и статистики за заразените и смъртните случаи засилват още повече най-дълбоки страхове на хората, а по-конкретно страха от несигурност, болка и най-вече страха от смъртта.

       По думите на Татяна Георгиева хората с хипохондрия имат непоносимост към толерирането на несигурност, а именно точно такова толериране на несигурността се налага да направим всички ние в момента.”Докато всички преминаваме през живота с несигурност, за много от нас това е управляемо. За хората с хипохондрия обаче, колкото повече се опитват да намалят тази несигурност, било чрез комбинация чрез слушането и четене на новини или прекомерното и засилено спазване на насоките и мерките за здравето, толкова по-засилена става тревожността им”, посочи експертът.Тя посочи, че когато някой прочете за ново заболяване, той може да си зададе въпроса “Имам ли го “, но  човек с хипохондрия се чувства принуден да се свръхангажира с това заболяване.

       Друг тригер за хората с хипохондрия могат да бъдат насоките за превенция. Насоките са очевидно разумни и необходими, но за човек, който страда от силна тревожност и силна преокупация за собственото здраве, тези насоки и мерки могат да бъдат още по засилени и вманиачени с цел защита и предпазване, допълни клиничният психолог. Според Георгиева  така порочният кръг, в който хората с хипохондрия и преди това са били, става още по-порочен за тях. Важно е обаче да си напомняме, че притеснявайки се, няма да променим настоящата ситуация, защото няма връзка между това колко сме притеснени и колко реално сме в риск, заяви експертът.

       Социалната изолация би могла да нанесе най-тежки вреди на хората  със сериозни психични разстройства

       Според Татяна Георгиева социалната изолация би могла да нанесе най-тежки вреди на хората със сериозни и тежки психически разстройства, а именно психозите, личностните разстройства, но и на възрастните хора, които са сами и не могат да разчитат на помощта на свои роднини. Те в случая са поставени на още по-голям риск, поради липсата на подкрепяща среда, допълни експертът.

         Чакането на нещо да се случи подхранва допълнителната тревожност

     

      “Несигурността и усещането за липса на контрол са това, което е в основата на безпокойството на повечето хора. Вие чакате нещо да се случи и това само по себе си подхранва допълнителна тревожност”, заяви клиничният психолог. По думите на Георгиева  други уязвими групи хора в случая са тези диагностицирани с ОКР – обсесивно компулсивно разстройсто и тревожни разстройства. Например един проблем, пред който са изправени хората с ОКР е тясно свързан с новите мерки за предпазване от COVID -19 относно измиването на ръцете и забраната за пипане на лицата ни, наред с други неща, може да накарат хората с ОКР да се почувстват още по-уязвими, каза Георгиева.

      Тя посочи, че  хората с OKR често проявяват повтарящо се поведение на почистване, като например непрестанното почистването на дръжки на вратите, кухни и бани. Това може да не звучи толкова страшно, но когато са възпрепятствани от това да правят каквото и да било друго нещо, това се превръща в значителен проблем в живота им, заяви клиничният психолог.

      Според нея,  ако сега на тези хора им бъде казано, че трябва да мият ръцете си по определен начин на всеки два часа или да почистват редовно повърхностите, това може да доведе до драстично изостряне на симптомите им, както и да породи чувството за загуба на всякакъв контрол.

     

      Към настоящия момент не се забелязва значително увеличаване на консултациите при психиатри

     

      “Впечатленията ми, а и мнението на широк кръг психиатри, с които съм в контакт, е, че пациентите реагират забележително добре. Към настоящия момент не наблюдаваме увеличаване на консултациите при психиатри или епидемия от рецидиви на психични разстройства”, коментира Георгиева.

      По думите на експерта основната промяна по отношение на епидемията е преминаването към онлайн терапия и консултиране.

      “С много от моите клиенти например преминахме в онлайн метод на психологическо консултиране и практиката дотук показва, че това  е работещ метод, който предоставя възможност  не  само да не се прекъсва процесът дори в условия на световна пандемия, но е и начин, по който хората да продължат да получават необходимата за тях подкрепа”, заяви клиничният психолог.

           

      Татяна Георгиева подкрепя думите на Виктор Франкъл, че “в живота ни идва    радост, когато имаме какво да правим; има някой, който да обичаме; и има нещо, на което да се надяваме”

     

      Попитана дали хората загубиха радостта от живота, Георгиева каза, че това е субективно и е рисковано да слагаме всички хора под общ знаменател, тъй като едни биха отгворили с “да” на въпроса, а други с “не”. По-скоро предвид настоящата ситуация хората започнаха да си дават сметка за значимостта на всички тези неща, които  в момента са ни забранени и до някаква степен е нормално хората да изпитват тревога, страх, несигурност и да им бъде трудно да усетят радостта, когато са поставени под така наречената карантина. Георгива обаче  силно подкрепя и вярва в думите на Виктор Франкъл, че “в живота ни идва радост, когато имаме какво да правим; има някой, който да обичаме; и има нещо, на което да се надяваме.”  

 

Източник:

http://www.bta.bg/bg/c/CV/id/2171232

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ПРИЗИВА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: „ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!“

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на МЗ – ТУК

пълният текст »

Безплатни платформи за дистанционно обучение

Министерството на здравеопазването вече издаде заповед за затваряне на училищата. В 21 век обаче има безброй възможности да не се спира учебния процес. От Teaching Alpha сме събрали списък с безплатни платформи за дистанционно обучение, както и много ресурси, които учителите могат да ползват, като по този начин не се възпрепятства образованието. 

Безплатни платформи за дистанционно обучение

  • https://www.skype.com/ – възможност за видео комуникация с до 50 човека; не изисква задължителна инсталация и регистрация при създаден предварително линк за връзка от организатора на конферентната връзка
  • https://www.messenger.com/ – възможнност за видео комуникация с до 50 човека; изисква се регистрация от всички участници в конферентната връзка
  • https://www.zoom.us/ – възможност за видео комуникация с до 100 човека; не изисква задължителна инсталация и регистрация при създаден предварително линк за връзка от организатора на конферентната връзка
  • Avaya отваря своя безплатна услуга Avaya Spaces за образователни институции и организации с нестопанска цел до 31 Август 2020; възможност за видео комуникация с до 500 човека, но се изисква предварително одобрение за създаване на безплатен акаунт с тези функционалности
  • https://gsuite.google.com/ – възможности за създаване на виртуални класни стаи (https://classroom.google.com), тестове, общи пространства и документи, видео комуникация с до 25 човека. Нужно е създаване на профил на всички участници. За повече информация, може да следите Youtube канала на нашите приятели от Центъра за творческо обучение, където те ще споделят обучения за учители: https://www.youtube.com/user/CCT227
  • https://www.facebook.com/ Facebook live – възможност за споделяне на видео урок на живо с неограничен брой зрители; задължителен е Facebook профил
  • https://www.youtube.com/ Youtube канал – възможност за записване и споделяне на видео съдържание с неограничен брой зрители; създаване на профил е задължително за само за споделящият съдържанието

Приятелите ни от Образование без Раници споделят също ценна и полезна информация относно възможностите за безплатни платформи за дистанционно обучение. Копираме част от тяхната статия, а пълната можете да я прочетете ТУК.

(Облачни) платформи за управление на класната стая от разстояние 

Някои от решенията, които помагат на учителите да управляват класната стая от разстояние, включват Google Classroom, Khan Academy (за наличното в платформата учебно съдържание, виж по-долу), Kolibri,  които са налични на много различни езици.

Решения с готово учебно съдържание за ученици, родители, учители – напълно безплатни и световно наложени

Khan Academy, Българска история, DuoLingo, Khan Academy Kids, TED Ed и други.

Безплатни ресурси

Бихме искали да съберем максимално голям брой възможности за безплатни платформи за дистанционно обучение на едно място, затова ще сме благодарни, ако ни изпращате и вашите идеи и подход към ситуацията.

Източник

 

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, 13 март 2020 година, за ограничаване на  разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа “за”, и нито един “против” или “въздържал се”. Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 т. 12 от българската Конституция.

Конкретните мерки за изпълнението на решението взето от парламента, ще бъдат оповестени от правителството по-късно днес.

КАКВО  ПРАВЯТ  БИБЛИОТЕКИТE  ОТНОСНО  COVID-19

Информация от сайта “Аз обичам библиотеките” за инициатива на Американската библиотечна асоциация

 

На фона на нарастващата глобална загриженост относно коронавируса, известен като COVID-19, хората се обръщат към библиотеките като източници на информация за да защитят себе си и своите общности. Библиотеките отдавна служат като надеждни източници за достоверна здравна информация, а библиотекарите са обучени експерти, които помагат на хората да намерят най-новите факти за лесно разбрани теми като COVID-19.

„Ние сме “пазачи” на информация. Този безспорен факт ни засяга на лично ниво“, заяви пред американските библиотеки Лиза Г. Розенблум, изпълнителен директор на библиотечната система на окръг Кинг. „Когато се намираме в подобни кризи, това е начин да напомним на обществото за това, какво библиотеките винаги са правили най-добре, а именно да споделят точна информация.“

Библиотеки като KCLS споделят актуална информация на своите уебсайтове за променящия се статус на COVID-19, както и използват своите комуникационни канали за популяризиране на най-добрите практики като честото миене на ръцете. В страна, в която 14% от възрастните имат ограничена здравна грамотност, библиотеките играят съществена роля, като помагат на всички хора да получат точна медицинска информация, която  лесно могат да разберат.

Докато библиотеките правят всичко възможно, за да забавят разпространението на COVID-19 в техните общности, ако се окаже, че оставате вкъщи болни (или просто избягвате публичните пространства), електронните ресурси на вашата библиотека могат да ви помогнат да използавте пълноценно времето прекарано у дома: посетете уебсайта на вашата библиотека, за да видите какви електронни книги, аудиокниги и филми са достъпни онлайн с вашата библиотечна карта. Тъй-като все повече училища, работни места и събития избират виртуални срещи вместо лични събирания, подходящ момент е да се запознаете и с цифровите предложения на вашата библиотека.

ХОРАТА СПОДЕЛЯТ СВОИТЕ ЛЮБИМИ “LIFE HACKS” – стратегия или техника, приета с цел по-ефективно управление на времето и ежедневните дейности.

Библиотеките разполагат с информация, идеи и ресурси; използвате ли максимално това, което библиотеката може да ви предложи? Помолихме читателите на ilovelibraries.org да споделят съвети за намиране на най-добрите библиотечни материали и програми – ето някои от нашите любими:

Открийте интересни събития

„Всяка библиотека има график на събития. Погледнете Календара на събитията, за да видите какво се случва, което може да ви допадне. Нашата библиотека предлага безплатни учебни часове по голямо разнообразие от предмети, подписване на книги с местни автори, безплатни стаи за бягство“.

Достъп до електронни ресурси от вашия Университет

„След като завършите колеж / университет, все още може да имате достъп до безплатни електронни ресурси от библиотеката! Проверете в библиотеката или асоциацията на възпитаници на вашия Университет, за да видите какво е на разположение. “- Lindsey S.

Източник: www.ilovelibraries.org

ПУЛМОЛОГ: ПАНИКАТА И СТРАХЪТ ПОТИСКАТ ИМУННИТЕ КЛЕТКИ

„Паниката и страхът потискат имунните клетки. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. Китай е прекрасен пример за това. За два месеца те успяха да потушат коронавируса”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът София Ангелова.

„Намираме се в доста сложна ситуация. Основната цел е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат. Всички, които се връщат у нас от епидимични  райони, задължително да спазват карантина. Ако се развие заболяването, а човекът е на работа, то той ще зарази колегите си”, каза още пулмологът.

Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми  и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона. „Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, каза още Ангелова.

По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар. „Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип тип Б”, поясни София Ангелова.

Тя апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.

„Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Така вирусът може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още пулмолог Ангелова. Тя допълни, че маските трябва да се носят от болните хора.

На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето си. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.

Източник