Scholarly Electronic Publishing Bibliographi (SEPB)
Библиографии върху електронно публикуване. Включва подбрани статии, книги и други печатни и електронни източници на англ. език. Предоставя и линкове към източници на свободен достъп в Интернет.

ОБЩИ

OAIster
OAISter е проект на електронната библиотека на университета в Мичигън с цел създаване на колекция от академични дигитални ресурси на свободен достъп.

Free e-books
Изключително богат анотиран списък с адреси на сайтове, които предлагат бази данни с пълните електронни текстове на книги. Групирани са в следните раздели – най-добрите дигитални библиотеки в света ; сайтове за електронни текстове на английски и на други езици – по страни; сайтове с текстове от свещенните книги на различни религии и сайтове с текстове в различни области на знанието.

DART-Europe E-theses Portal

 

Electronic texts on the Internet

 

E-LIS
Открит архив за научни и технически документи (публикувани и непубликувани) в областта на библиотекознанието, информационните науки и технологии. Предоставя възможности за просто и сложно търсене, и преглеждане на документи.

Registry of Open Access Repositories (ROAR)

Social Science Open Access Repository

 

КНИГИ

Project Gutenberg
Проектът предлага над 59 000 електронни книги на свободен достъп.

Словото
Виртулна библиотека, която публикува в Интернет най-значимите произведения на българската литература.

The Online Books Page
Уеб сайт, който улеснява достъпа до книги, които могат да се четат свободно в Интернет. Включва: списък на хиляди книги online ; показалец на значими указатели и архиви за online текстове ; специални рубрики на отделни теми и новини.

The Literature Network
Literature online предлага възможност за online търсене на литературни произведения по автор. Включени са 3500 книги и 4400 къси разкази и поеми от над 260 автора. Съдържа база данни за цитати /над 8 500/; база данни за цялостното творчество на Шекспир и трета – за Библията. И в трите бази може да се търси в съдържанието по автор, ключова дума или заглавие на произведението.

Digital Book Index
Мета-указател на най-важните сайтове за електронни книги. Предлага много изчерпателни ресурси в различни тематични рубрики – справочници, литература, история, социални науки, математика, философия, медицина и др. Повече от 140 000 от тези книги, текстове и документи са достъпни безплатно. Възможност за търсене по автор, заглавие, ключова дума. Включва и подбрани пълнотекстови справочни издания.

Bibliomania
Над 2000 класически текста, справочници и учебници на свободен достъп. Възможност за търсене по автор, заглавие, ключова дума. С много широки възможности за търсене в областта на драмата, поезията, фантастиката и др.

Alex Catalogue of Electronic TextsСайт с електронни книги и библиотеки. Търсене по език – препраща към сайтове с електронни книги на съответния език.

Gallica
Една от най-големите безплатни виртуални библиотеки в света.

eBooks@Adelaide
Класически произведения в областта на литературата, философията, естествените науки, историята и др.

American Memory
Мултимедиен уеб сайт на дигитализирани исторически документи, фотографии, аудиозаписи, филми, книги, памфлети, карти и други ресурси от колекциите на Конгресната библиотека на САЩ – един своеобразен електронен запис на американската история.

ALO Austrian literature online
ALO е дигитален репозиториум на текстове и документи, свързани с културното наследство на Австрия. Съдържанието на ALO се осигурява и поддържа от университетските библиотеки, центровете за университетски изследвания в Грац, Инсбрук, Линц и Австрийската национална библиотека.

The National Academies Press
NAP публикува над 200 авторитетни книги годишно в областта на науката, инжинерните науки и медицината, Текстовете се предлагат в електронен PDF формат. Хиляди от тези заглавия могат да се ползват безплатно (отделни глави или цялата книга), а други могат да се закупят.

ABU – la Bibliotheque Universell
Свободен достъп до пълния текст на 288 произведения на френски език от 101 автора. Търсенето може да се извърши по автор, заглавие или ключова дума.

Page by Page Books
Сайтът предлага безплатен достъп до пълните текстве на хиляди произведения от световноизвестни автори. Съдържанието може да се преглежда по заглавие или по автор.

Колекциите разполагат с прекрасни възможности за търсене – търсене по отделно произведение, в цялата колекция, по автор, заглавие, фрагменти от текста и ключови думи.

http://www.doabooks.org/
Directory of Open Access Books : DOAB

http://oapen.org/home

 

СПИСАНИЯ

IndersciencePublishers

Directory of Open Access Journals

Указател на свободни, пълнотекстови, с научно съдържание списания.

John Vaughan Library – Free eJournals
Тематично подбрани от библиотеката на американския Североизточен държавен университет електронни списания, които са безплатни, имат архив на предишни броеве и предлагат възможност за търсене в съдържанието на статиите по ключова дума.