Традиционният японски Празник на цъфналите вишни – О-ханами, бе отбелязан за 14-и път в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Както всяка година от 2004-а насам, той се провежда със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и събира приятели и почитатели на японските традици и култура у нас. Сред тях бяха и ученици, изучаващи японски език в столичните 138 СОУ “Васил Златарски” и 18 СОУ “Уилям Гладстон”.

Празникът започна в Централното фоайе, украсено подобаващо от Школата по икебана „Сога”. Поздравителни думи към гостите отправиха Н.Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в Република България, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, и Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет.

Гостите се насладиха на песни за О-ханами, изпълнени от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а след това бяха поканени под разцъфналите вишни в градината пред Националната библиотека. Там всички имаха възможност да наблюдават демонстрация със самурайски мечове и традиционна чайна церемония на членове от школата “Урасенке”.

Фотограф: Иван Добромиров