Традиционните годишни награди за личен принос в лидерството на името на Стефан Стамболов бяха връчени вчера на церемония в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Техни носители за 2017 г. са омбудсманът на Република България Мая Манолова (в категорията за държавност) и Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай (за духовност).

Отличията се присъждат от селекционна комисия на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии и Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките. Сред досегашните носители на Почетния знак „За лидерство” са президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, проф. Андрей Пантев и други.

След церемонията по награждаването в Централното фоайе на НБКМ бе проведена ХІI научна сесия по проблеми на лидерството на тема: „Мобилност на елитите на Прехода (1989-2017)”. Със свои доклади в нея участваха проф. Александър Маринов от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, и чл.-кор. проф. Васил Проданов от УНСС и др.

Фотограф: Стефан Рангелов