Книгата “Апостол Николаев-Струмски: живот, вдъхновен от музиката” на доц. д-р Стефка Венкова (издание на Института за изследване на изкуствата – БАН) беше официално представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Сред почетните гости на премиерата бе Негово Преосвещенство Епископ Христо Пройков.

Това е първата книга, посветена на един от значимите български композитори на църковна музика от първата половина на XX век. Апостол Николаев-Струмски е роден през 1886 г. в София. Според критиката творбите му са оценени високо както от неговите съвременници, така и от следващите поколения. И днес авторската му музика продължава да звучи в храмовете. Едно от най-често изпълняваните му произведение е музика за „Велико славословие”.

Апостол Николаев-Струмски е оставил следа не само като композитор, а и като хоров диригент. Творчеството му обаче незаслужено е обвито в забрава, затова доц. Венкова предприема цялостно изследване на живота на видния представител на националната ни музикална култура. За книгата и авторката по време на литературната вечер говориха проф. д-р. Кристина Япова и доц. д-р. Миглена Ценова-Нушева от Института за изследване на изкуствата – БАН.

Премиерата завърши с песнопения от Апостол Николаев-Струмски в изпълнение на хор “Тебе поем” към Католическата екзархия – София.

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров