Един от най-забележителните писатели на нашето време – Милен Русков, и датата 5 октомври избрахме за начало на новия културен сезон за клуб „Писмена” на Националната библиотека. Русков е автор с богато въображение, силна разказваческа дарба и изключителен талант на проучвател. Създател е на онези, различните книги, които не се появяват често в България.

След  „Джобна енциклопедия на мистериите” и „Захвърлен в природата” през 2011 година се появи  и романът  му „Възвишение”, който  трогва и омайва с възрожденския си език. Заслужени са многото му отличия, а най-голямото сред тях е Наградата за литература на Европейския съюз през 2014 г. Книгата предизвика силен резонанс сред читателите, интерес и, разбира се, очакване към писателя Милен Русков. Всичко това се оправдава с излизането на „Чамкория” – новия му роман в две части, една своеобразна панорама на 20-те години на ХХ век.

„Литературно събитие през последното десетилетие!”, казват критиците. „Чете се на един дъх!”, казваме ние, читателите.

И понеже столицата диша, живее и кърви по тези страници, на 17 септември – празника на града, Милен Русков получи Наградата на София в категория „Литература“ за новия си роман „Чамкория“ (Издателска къща „Жанет 45“). А вярната му публика, горда от факта, че дели едно и също време и пространство с писател като Милен Русков, снощи го удостои с жив интерес, истинско признание и искрени аплодисменти в Националната библиотека.

Авторът на “Възвишение” и “Чамкория” получи като подарък електронното издание на Личния бележник на Васил Левски, което бе разработено от екип на НБКМ по повод 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Текст: Стефка Рангелова


Тефтерчето на Левски в електронен вариант – свиден подарък за писателя

Фотограф: Иван Добромиров