В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе открита изложба посветена на 200-годишнината от рождението на руския и световен писател Фьодор Достоевски.

Директорът на Библиотеката доц. д-р Красимира Александрова отбеляза, че само преди няколко месеца, като продължение на честването на 24 май, Националната библиотека получи дарение – бюст на Достоевски от посолството на Руската федерация  и форум „България – Русия“.  А днес откриваме изложба – дарение от 14 пана, с портрети на Достоевски и мисли от негови произведения.

Посланикът на Руската федерация у нас Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, откри изложбата с думи на благодарност към Националната библиотека на България, като най-достойното и подходящо място за тази експозиция. 2021-ва година, отбеляза тя, е обявена от ЮНЕСКО за година на Ф.М. Достоевски.

Честването продължи с представяне на дневника на Достоевски от Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“.  Днeвникът e яркa и дълбoкa пo cъдържaниe, идeи, рaзмишлeния и прoзрeния твoрбa, кoятo нe e прeиздaвaнa нa бългaрcки eзик oт 1986 гoдинa. Двутомникът излиза с нов превод на български.

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе на Библиотеката до 8 декември 2021 г.

Фотогалерия