Новата детска книжка за Васил Левски е първата издадена с дигиталния шрифт по почерка на Апостола и е част от поредицата „Българознайко“ на Националната картова и платежна схема.  Мисията  на книгата е  да вдъхнови  най-малките читатели  да научат за героизма и подвига на Апостола на свободата.  Началото на събитието бе дадено от най-малкия участник, шестгодишния Виктор Попов,  който пламенно рецитира  стихотворение от “Невероятния живот на Васил Левски”.

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова приветства присъстващите като  изрази задоволството си от тази общозначима и образователна патриотична инициатива  на Националната картова и платежна схема. Към децата тя се обърна с думите „За много от вас вероятно това е първото ви посещение в Националната библиотека“, но със сигурност няма да е последно. Тук ще откриете  несметни богатства, тук е книжовната съкровищница на България.

В събитието взеха участие авторката на книжката  Виктория Петкова, прапраплеменницата на Васил Левски – Христина Богданова, която е написала предговорното посвещение в детската книга, а създателят на дигиталния шрифт на Левски – Стефан Пеев присъства онлайн.

Детската книжка „Невероятният живот на Васил Левски“ разказва за събития от живота на Апостола на свободата и  запознава децата  на достъпен език с различните превъплъщения на Левски – монах, учител, революционер, знаменосец, певец и визионер.

„Личното ми вдъхновение дойде от родовите истории на потомката на Апостола – Христина Богданова и чрез тази книга ще го предам на децата на България”, коментира авторът Виктория Петкова. „Ако децата развият любов към България, страната ни ще има красиво бъдеще!”, убедена е тя.

 „Получихме трогателни писма от родители, които считат, че претворявайки истории за Апостола чрез шрифта по неговия почерк, ще заинтригуват в по-голяма степен съвременните деца и ще могат да ги ангажират по-осъзнато“, сподели  Стоилка Арсова, директор на Национална картова и платежна схема.

Главния архивист на Българския исторически архив в Националната библиотека д-р Руслан Иванов разказа историята на отдела, в който се съхраняват документите на едни от най-видните възрожденски дейци и представи дигитални копия на емблематични за Българското възраждане документи – лист от автобиография на Апостола, писмо от Васил Левски до Панайот Хитов и  джобното тефтерче на Васил Левски. Накрая вокалният ансамбъл “Елици” към Национална гимназия за древни езици и култури поднесе на публиката песнопения изпълнявани от Апостола на свободата – тропар на Кирил и Методий.

Фотогалерия