На тържествената церемония в Националната библиотека Българският младежки Червен кръст представи книгата „Аз служа – 100 години БМЧК (1921-2021 г.)“. В илюстрованото монографично изследване, са представени организационните принципи, идеи и разнообразна дейност на младежката червенокръстка организация през последния век. Историческият преглед на дати, личности и събития е дело на проф. Росица Стоянова и Дивна Гоцева от Института за исторически изследвания – БАН, а голяма част от цитираните документи са част от фонда на Библиотеката.

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова приветства акад. Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст, Стели Джамбазова, председател  на БМЧК  и младите червенокръстци и отправи пожелания за бъдещо обогатяване и съхраняване на традицията на благотворителност и милосърдие.

За първи път, на специалната церемония в Библиотеката, бе връчен и новоучреденият медал на БМЧК „За добротворчество“.  Негов пръв носител стана д-р Янко Михайлов за приноса му в развитието на Младежката Червенокръстка организация.

Откритата юбилейна изложба със знакови фотографии от дейността на Младежкия Червен кръст през последните 100 години може да бъде разгледана до края на месец октомври на втория етаж в Националната библиотека.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов