Директорът на Националната библиотека на България  доц. д-р Красимира Александрова и проф. Карим Тахиров, директор на Азербайджанската национална библиотека “М. Ф. Ахундзаде” скрепиха своето професионално сътрудничество с подписването на меморандум като основа за продължаване на доброто партньорство и развитие на взаимния културен обмен.

Двете библиотеки са дългогодишни партньори и работят усилено за опазването и разпространението на книжовността на двата народа и опознаването на техните култури, литература и традиции.

Подписването на Меморандума за сътрудничество се състоя броени дни след откриването на кът на българската Национална библиотека в столицата на Азербайджан.  Българската делегация участва в 7-ия международен панаир на книгата в Баку, наред с още 164 издателства, библиотеки и културни центрове от 13 държави.

Днес в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе тържествено открит и кът на Азербайджанската национална библиотека, посветен на азербайджанската литература и култура. На събитието присъстваха посланика на Република Азербайджан – Н. Пр. г-н Хюсеин Хюсеинов и  служебният заместник-министър на културата Весела Кондакова.

От днес книгите, изложени в новооткрития кът на Националната библиотека на Азербайджан, ще бъдат на разположение на всички читатели и посетители на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов