Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий” откри изложба “Български книги отдалече” в продължение на инициативата на  вицепрезидента Илияна Йотова “Народността не пада там, дето знанието живей”. Изложбата представя 90 издания на български автори от шест континента и 23 държави, сред които Намибия, ЮАР, САЩ, Канада, Аржентина, Швеция, Франция и постави началото на честванията на Деня на будителите, който традиционно отбелязваме на 1 ноември.

В словото си при откриването директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, подчерта, че родените  далеч от България книги всъщност са наследници на словото на Ботев, Славейков, Раковски. „… Тъкмо книгите написани далеч от България стават мост към българското, българщината, към онзи стремеж да си достоен българин“.

„Като граждани на държава, основана на книжнината, не бива да оставаме в неведение за творчеството и живота на сънародниците ни в чужбина, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. „…Благодарение на родолюбивите ни сънародници зад граница, пазители на българското, днес чрез словото България се простира на всички морета и океани.“

На откриването на изложбата присъства и Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф, който е от български произход. В словото си, той подчерта, че една от най-големите културни емигрантски общности в Аржентина е българската, която и до ден днешен съхранява традициите и пази България в сърцето си. Посланик Атанасоф благодари на Националната библиотека за представянето на изложбата и с вълнение прочете откъс от творба на аржентинския поет с български корени Марио Несторофф (1936 – 1980).

По време на откриването бе прожектиран и филмът “Сърце на птица”, посветен на живота и творчеството на Марио Несторофф.  Филмовата продукция е дело на родолюбиви наши сънародници, които живеят в Буенос Айрес.

Читателите и посетителите на Националната библиотека могат да разгледат изложбата, разположена в Централното фоайе и на всеки кръгъл час да гледат филма за българския поет от Аржентина Марио Несторофф.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов