Atlas des Grossen Kurfürsten е атлас с огромни размери, отпечатан в Холандия, вероятно през 1663 г. Холандският фелдмаршал и принц, херенмайстор на „Ордена на Йоанитите“ Йохан Мориц фон Насау-Зиген (1604 – 1679) подарява изключителното издание на Великия курфюрст на Свещената Римска империя Фридрих Вилхелм фон Бранденбург (1620 – 1688).

Може само да гадаем как се е родила идеята у Йохан Мориц за този подарък, както не е известно и кога е направил дарението. През 1660 г. амстердамският търговец Йоханес Кленке подарява голям атлас на крал Чарлз II по случай възстановяването на монархията в Англия. Вероятно Йохан Мориц е бил толкова впечатлен от „атласа на Кленке”, че е поискал да направи подобен подарък на Великия курфюрст, с когото са го свързвали близки приятелски отношения. През 1661 г. Фридрих Вилхелм фон Бранденбург основава библиотека в Кьолн. В писмо от 2 август 1664 г. до фон Насау-Зиген пише: „Благодаря ви за голямата книга, която е много красива и обогати извънредно много моята библиотека“. Вероятно дарението е било направено известно време преди това.

Оригиналният атлас е с размери 115 x 175 см. и тежи 125 кг. Кориците на изданието са обвити с фина кожа и е монтиран многосъставен обков с позлата, който включва централни и ъглови ажурни елементи. Централният елемент представлява родовия герб на Йохан Мориц, щит върху осемлъчевия кръст на рицарския Орден на Йоанитите. Книгата се затваря с три закопчалки. Обрезите на листовете са позлатени.

Атласът съдържа 35 голямоформатни карти и 18 малкоформатни морски карти, дело на едни от най-добрите картографи от т.нар. златен век за холандската картография, като Блау, де Вит, Х. Хондиус, Вишер, Колом и др. Голяма част от картите са ръчно гравирани и оцветени, богато декорирани с барокови елементи и подробни текстови обяснения.

Редът на картите следва този на атласите от епохата и започва с известната Карта на света от Фредерик де Вит (1630 – 1706). Следват карти на континентите, карта на Европа и Германия и две карти на територията на Бранденбург-Прусия и областта Клевер. Наред с картите на Азия, Африка и Америка е поместена и специалната карта на Блау, документираща територията на холандска Бразилия, чиито губернатор през  1636 – 1644 г. е бил и самият Йохан Мориц.

Днес оригиналното издание се съхранява в картографския отдел на Държавната библиотека в Берлин.

През 1971 г. Издателство за изкуство и наука в Лайпциг отпечатва умалено факсимилно издание на уникалния атлас от 17 век. Общият тираж е 750 екземпляра. Притежаваният от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ екземпляр е номер 95. Съхранява се в колекциите на отдел „Карти и графика“.