Днес правителствата по света използват различни стратегии за борба с разпространението на COVID-19, като предприемат сходни мерки, от въвеждането на карантина до социалното дистанциране. Това, което обединява тези стратегии е изводът, че общественото доверие и незабавната реакция са най-важните мерки в битката със заразата.
Над 70 % от хората на Балканите смятат, че коронавирусът не е толкова голяма заплаха. Според проучване на „Галъп“, това е очакван извод за регион, свикнал с кризисни ситуации, какъвто е Балканският полуостров. Не случайно повече от 100 години, заради размирици, войни и революции, ни наричат „барутния погреб на Европа“.

В експресното изследване на световната асоциация “Галъп интернешънъл” са участвали близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят. Сред тях са САЩ, Русия и Индия, както и някои от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария  и много други. 67 % от анкетираните по света се боят, че те или техните близки могат да се заразят.  

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по отношение на коронавируса са в Тайланд – 76 %, в САЩ, удовлетворените от държавните мерки са 42 %, а недоволните са 46 %. В Германия – 47 на сто от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44 % са на точно обратното мнение.

Очевидно, според изследването е, че в световен мащаб кривата на общественото доверие в правителствата и здравните власти пада. Сега в разгара на битката с Covid-19 доверието силно се колебае, защото ние, гражданите на света не искаме да приемем рестриктивните мерки, а отчаяно си искаме свободата на придвижване.  Световните анализатори твърдят в един глас, че ключът към победата над пандемията е в строгото спазване на ограниченията. Склонни ли сме обаче да се самоограничаваме?  Проучването на „Галъп“ показва, че 76 на сто от анкетираните са готови да ограничат личната си свобода, независимо дали смятат заплахата за преувеличена или не.

Човечеството днес е изправено пред глобална криза. <strong><em>„Решенията, които хората и правителствата по света вземат през следващите няколко седмици, ще преформатират света за следващите няколко десетилетия“,</em></strong> пише в статията си за вестник „Файненшъл таймс“ от 20 март т.г. Ювал Ноа Харари. &nbsp;&nbsp;Преформатирането ще засегне не само нашите здравноосигурителни системи, но и&nbsp; икономиките, политиката и културата. Светът ще бъде друг.

Струва си да се замислим, пише Харари, колко бързо в условията на пандемия навлизат новите неизползвани досега технологии. Телемедицината позволява от разстояние да ни измерят температурата, чрез мобилните телефони вече могат да ни проследяват спазваме ли карантината, &nbsp;къде и как се придвижваме.

Всеки ден четем онлайн десетки новини и гледаме видео съдържание. Цифровите технологии днес позволяват да се събират данни за&nbsp; нашите интереси и хобита, чрез потреблението ни в мрежата. „Чрез технологиите вече могат да се събират данни за нашето физическо и емоционално състояние. Докато гледаме видео клипове в интернет и имаме ускорен пулс или кръвното ни се повишава, това е ясен знак какво ни кара да се смеем, да плачем или да се гневим“, пише „Файненшъл таймс“. „Много е важно за нас като човешки същества да запомним, че гневът, както радостта и скуката са биологичен феномен, точно както кашлицата и треската“, пише роденият в Израел журналист Ювал Харари. И ако проследяващите системи могат да отчитат и събират биометричните ни данни, то рано или късно някой ще се възползва и може да манипулира това необятно информационно поле.

След бурята COVID-19, светът ще е различен. А днес човечеството е изправено пред избор: разединени или солидарни ще сме в битките. Разединението вероятно ще доведе до още по-голяма световна катастрофа.

Солидарността на света днес, ще даде на човечеството неговото утре.

Източници:

<a href=”http://www.actualno.com”>www.actualno.com</a>

<a href=”http://www.mediapool.bg”><strong>www.mediapool.bg</strong></a>

<a href=”https://news.gallup.com/”>https://news.gallup.com/</a>

<a href=”https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2Dq7soF_VVHr8TLZMPUBcvpKarEMQ6B8o8beTnNJu0XtG5WgDbQeVuD18″>https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2Dq7soF_VVHr8TLZMPUBcvpKarEMQ6B8o8beTnNJu0XtG5WgDbQeVuD18</a>