Асоциацията на американските библиотеки проведе уебинар „Библиотеките и COVID – 19: управленските стратигии и стресът“, на който бяха споделени препоръки за работата на библиотеките в условията на световната коронавирус пандемия. Над 300 бяха участниците и четирима лектори, като Мария Стела Рацети, директор на библиотеката “Свети Георги” в Пистоя, Тоскана, Италия.

Заради тежкото положение в северна Италия, библиотеките са затворени и госпожа Рацети сподели тревогата си за броя на читателите, които ще се завърнат в библиотеките след приключване на кризата.  За момента всички усилия на библиотечните работници са насочени към онлайн общуването и обслужването на читателите както на сайтовете на библиотеките така и в профилите им в социалните мрежи.

За начините да съхраним психиката си, докато работим от вкъщи говори Лорън Мак Клейн, сертифициран инструктор в Националния съвет на САЩ за първа помощ по поведенческо и ментално здраве.

Тя разказа за правилото 20/20/20, което горещо препоръча да прилагат всички, които работят от вкъщи или използват така наречения на английски home office – домашен офис.

Правилото гласи, че на всеки 20 минути, трябва да пренасочваме погледа си от екрана на устройството, на което работим, за 20 секунди върху обект, който се намира на 20 фута (6.10 метра) разстояние от нас.  Така даваме почивка на съзнанието си и възможност на очния ни нерв да се „презареди“.

„Менталното ни здраве е много важно в условията на криза и в битката с коронавируса, защото несигурността ни плаши, а изолацията е необичайно състояние за хората. Със съвременните технологии имаме много възможности да чуем и видим своите близки, да споделим тревогите и малките ежедневни успехи“, препоръча Лорън Мак Клейн.

Както библиотеките, така и библиотекарите трябва точно сега да бъдат по-изобретателни и да се грижат за своите посетители онлайн.