Кризата оказва най-слабо отражение върху разходите за интернет и телекомуникации, за лекарства и за стрийминг услуги, отчита проучването в извънредното положение 

Мара Георгиева

Потребителят ще стане по-рационален и силно ценово чувствителен. За мнозина промоцията ще остане основен стимул за импулсивното пазаруване. Купувачите ще избират по-дълго и вероятно между повече предложения в търсене на добрата сделка. Моделът на големите вериги вероятно ще продължи да доминира, движен от промоции и доброто съотношение цена – качество на собствените марки, въпреки прогнозите за завръщане към локалните доставчици и продукти. Това са част от изводите на специално проучване на “Маркет линкс” и “Интерпартнерс” за тенденциите в потребителското поведение в условия на COVID-19. Изследването е направено сред 997 лица над 18 години в периода 27 – 30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.

Страховете се засилват след динамична 2019 и потребителски оптимизъм в коледния период и през януари 2020 г. социолозите отчитат очакван срив през март. Общата несигурност и последствията от предприеманите мерки в резултат на пандемията от коронавирус засилват страховете на потребителите, отчитат от “Маркет линкс”. На фона на официалните данни за увеличаващи се заявления за помощи в бюрата по труда 86% от анкетираните смятат, че навлизаме в тежка финансово-икономическа криза, 56% се страхуват за работните си места, а 47% очакват реално намаление на възнагражденията им.

Свиване на разходи Близо 60% процента от запитаните споделят нагласата си да спестяват от разходи, а други 20% се колебаят. Изследването е направено в периода преди кризата да се е развила напълно, затова колебаещите се дали ще свиват разходи са относително много, уточняват от “Маркет линкс”. Други 20% от анкетираните все още не се поддават на негативната тенденция, показва проучването.

Най-купувани при бързооборотните стоки остават храните, почистващите и перилните препарати, както и пакетираните храни и десерти. Купувачите са най-склонни да спестяват от покупката на безалкохолни напитки и козметични продукти. А 65% от запитаните заявяват, че ще спестяват от годишната си почивка и от пътувания в страната и чужбина.

През 2018 г. разходите на домакинствата за свободно време, култура и образование са се увеличили с 18% в сравнение с 2017. Сега тенденцията се обръща и очакванията са за много сериозен спад в разходите за културни събития. Най-малко заради липсата им, зрителите възнамеряват да спестяват най-осезаемо от посещения на театри, кина, концерти, музеи и изложби, но също и от покупката на книги и спортни стоки. Кризата оказва най-слабо отражение върху абонаментите за стрийминг услуги, отчита “Маркет линкс”.

От посещения на заведения възнамеряват да спестяват една четвърт от участниците в проучването. Други 14% планират да се въздържат от козметични процедури, а 11% – от ремонт и поддръжка на автомобила. Разходите си за дрехи, обувки и аксесоари ще ограничат 41% от анкетираните, а покупката на гориво за автомобил – 20%.

Най-малко възможно е лишаването от разходи за телекомуникации и интернет, а също и за медикаменти и здравни услуги (прегледи, изследвания и др.), показва проучването.

Отлагане на покупки

Нараства броят на потребителите, които са възнамерявали да направят определени покупки, но сега планират да ги отложат. Освен отлив от купуване на електроуреди и техника отчетливо е свиването на пазара на недвижими имоти. Финансовият сектор (и по-специално потребителското кредитиране) също отбелязва спад.

Потребителите се стремят към по-добър избор, при който ще купят повече при същите или при по-малко разходи. Ориентирани са повече към цените и промоциите, отколкото към качеството. Когато преценят дадена покупка като рискова, са склонни да инвестират повече усилия в проучване.

 

Източник www.capital.bg