Светият синод на Българската православна църква обяви 150-годишнината на Българската екзархия за събитие на 2020 година. В деня на учредяването на Екзархията, 27 февруари, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза светлата дата с тържество и откриване на изложба.

Тържественото честване уважиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, главният секретар на Светия синод на Българската православна църква – епископ Герасим, протойерей Николай Георгиев, протопрезвитер Хадавян от Арменската апостолическа църква „Света Богородица“, главният прокурор Иван Гешев, проф. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата. Присъстваха и Соломон Бали, вицепрезидент на „Бней Брит“ за Европа, много преподаватели от висшите училища, общественици и гости, сред които и Георги Йорданов, дългогодишен министър на културата.

Молитвеното начало на тържествения ден беше поставено от Негово Преосвещенство мелнишкия епископ Герасим. След молитвата той поднесе поздрав от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

В словото си доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, поздрави присъстващите за светлата годишнина и представи изложените документи от специалните колекции на библиотеката.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към аудиторията, като припомни, че с издаването на султанския ферман за създаването на Българската екзархия българите печелят борбата за независимост.“

Доц. д-р Боряна Бужашка представи експонатите в изложбата на УниБИТ, които, заедно с оригиналните документи от Националната библиотека, представят цялостно историческите обстоятелства към момента на учредяването на Българската екзархия.

По време на тържественото честване на 150-годишнината Софийският свещенически хор с диригент иконом д-р Кирил Попов, изпълни песни и химни, сред които творба с текст и музика от Васил Друмев, бъдещия митрополит Климент, написана през 1861 г. във връзка със заточението на българските владици Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски. Д-р Попов отправи пожелания към присъстващите да бъдем достойни следовници на тези велики българи.

Изложбената експозиция, посветена на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия, е разположена в Централното фоайе на Националната библиотека. Тя може да бъде разгледана до средата на март.

Сред експонатите главно място заема екземпляр от двуезичния ферман за учредяването на Българската екзархия, подписан от султан Абдул Азис на 28 февруари 1870 г.

Представен е и Уставът за управлението на Българската екзархия, отпечатан в Цариград през същата година. Илюстративният материал към събитието включва обща фотография на участниците в Българския църковен народен събор в Ортакьой – Цариград през 1871 г., както и фотография на българската църква „Св. Стефан“ в Цариград.

Един от централните документи в експозицията е от колекциите на отдел „Ориенталски сбирки“, свързан с избора на първия български екзарх. Това е султанският берат на Абдул Азис за назначаването на Антим I.

В изложбата преобладава снимков материал и литографии от колекциите на отделите „Българския исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портрети на изтъкнати църковни дейци от първите години на учредяването на Екзархията и съвременници на събитието. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

Фотограф: Иван Добромиров