В първия ден на лятото една изключителна жена озари пространството за поезия в Националната библиотека. Анна Мария Петрова-Гюзелева – актриса с повече от 50 игрални филма, сериали и копродукции, балерина, журналист, кино и тв продуцент, преподавател по класически и джаз балет в Италия и България, поетеса с издадени книги,  отново в Италия и България, носител на международни награди за поезия.

Директорът на НБКМ  доц.Красимира Александрова сърдечно поздрави  любимата ни актриса от филма „Пътят към София”. Йоан Димчовски от НМУ „Любомир Пипков”, лауреат на конкурси и фестивали,  поднесе великолепните си изпълнения на класическа китара, а поетът Лъчезар Еленков завладяващо представи най-новата книга на Анна Мария Петрова-Гюзелева, озаглавена  „…А ДУШАТА ЗНАЕ”, дело на издателство „Български писател”.

Пред публиката на клуб „Писмена” Анна Мария се представи в ролята си на поетеса, събрала в себе си образите на любима, съпруга, майка и дъщеря, а метафоричните й послания ни убедиха, че… „душата знае”, а сърцето е „отворено жадно за музика, пролет и радост”.

Нейните стихове са „музика, ритъм и въздух”, а сълзите й „промиват раните, отмиват болката, разделят времето на „беше” и „ще бъде!”

Радостта и болката й „вървят прегърнати”, докато тя гони „крачките на времето”. Усещаме изстрадани и премислени житейски състояния и истини, които създават експресивната й поезия.

В тази книга присъства и оперния бас Никола Гюзелев – с живите му рисунки, но вече „помрачената палитра и смълчан роял”.

С излъчване и чар, Анна Мария чувствено прочете стиховете си на български и италиански на фона на снимки от сцената и богатия й със събития и срещи живот.

Отвсякъде те обгръща топлота…, равновесие… и любов! Другото име на тези красиви думи е Анна Мария Петрова-Гюзелева.

Текст:Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров