Ирландското посолство в България избра националната библиотека, за да представи различен поглед към живота и творчеството на Бърнард Шоу във филма и изложбата за известния ирландски писател.

Директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова и Негово Превъзходителство посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс приветстваха гостите, дошли специално за прожекцията на филма, който е субтитриран на български и може да се види заедно с изложбата до 22 ноември в НБКМ.

Джорж Бърнард Шоу е бил съвременник на Оскар Уайлд, многостранна и колоритна личност, изпреварваща времето си. Освен писател, критик и драматург, Бърнард Шоу е бил и пътешественик, есеист, публицист, човек с обществена позиция и политически интереси. През целия си живот писателят защитава бедните, потиснатите, жените които в онази епоха все още търсят правата си в обществото. Роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г. Шоу рано формира светогледа си, че „най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността”. Тази негова позиция може да се долови в голяма част от произведенията му.

Джордж Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература през 1925 г., но се отказва от паричната й част, като приема само медала на лауреат.

Изложбата представя в големи цветни пана, важни аспекти от живота на ирландския творец, като дава свобода за размисъл и анализ на всеки посетител. Филмът „Оценка на Шоу” и изложбата, можете да разгледате в централно фоайе на библиотеката до 22 ноември.

Фотограф: Стефан Рангелов