На специална церемония директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова връчи грамота и статуетка “Млад будител” за 2019 година на Националната Априловска гимназия в Габрово.

Учениците и преподавателите в Априловската гимназия се включиха през миналата година в инициативата “Осинови книга”.  Те видяха осиновената си книга на живо днес. Това е ръкописно воден тефтел в периода 1 май 1840 до 30 януари  1850 година, който съдържа копия на писма от габровски жители до Васил Априлов, Николай Палаузов, Константин Огнянович, братя Мустакови, Йоан Бакалоглу, във връзка с финансирането на Габровското взаимно училище и  училищните сметки за изпращането на българчета за учение в Русия.

Осиновеният тефтер е ценен за общата история на образованието в България, но най-вече има значение за Габрово, наследниците на габровските родове и възпитаниците на Априловската гимназия. Днес Павлина Вълчева и  Милица Гатева от 10 клас, Теодора Евтимова от 11 клас и тяхната преподавателка по български език и литература в Априловската гимназия Стефка Костадинова се докоснаха и прочетоха част от осиновения тефтер и приеха наградата “Млад будител” на 2019-та.

Осиновената книга се нуждае от почистване, затваряне на разкъсванията на 84 листа и реставрация на подвързията. Средствата вече са събрани от осиновителите от Априловската гимназия.

Специалният приз- статуетка (на снимката) е дело на художника Христо Михайлов, изобразява пламъка на знанието и светлината в месинг и полускъпоценен камък.

Фотограф: Стефан Рангелов