В Западното фоайе на Националната библиотека ” Св.св. Кирил и Методий” може да видите изложбата в чест на 100-годишния юбилей на писателя Николай Хайтов. Ще откриете  една по-малко позната страна от творчеството му в изложените  негови пиеси и  книги за деца, които са част от фонда на Националната библиотека ” Св.св. Кирил и Методий”.

Сред по-ранните издания на творбите на Хайтов ще видите куклени пиеси, пиеси за деца, телевизионната пиеса “Искрици от огнището”, едноактните му пиеси “Кучета”, “Лодка в гората”, “Пътеки”. Част от тях са издадени в  “Театрална библиотека: Репертоар за колективите на художествената самодейност”. Може да се види и едно интересно заглавие – “Шарена сол: Едноактни пиеси и интермедии по мотиви на традиционния фолклор” с режисьорски бележки от Николай Люцканов.
В изложбата са показани и любими детски книжки на няколко поколения, с прекрасни илюстрации   към “Желязната гора”, “Приключения в гората”, “Разкази с опашки”,”Горски тревоги” приказната повест “Ламята”, както и няколко исторически разкази за деца.

Снимки: Стефан Рангелов