Книгата “Учителят. Нестандартна биобиблиография на първия български ретор проф. Йордан Ведър” бе представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е докторантът на УниБИТ Севда Накова, доскорошен служител на НБКМ.

Проф. Йордан Ведър е първият български професор по реторика. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специализира театрална педагогика и педагогика на висшето образование в Санкт Петербург. Автор е на първите университетски програми и учебни помагала по реторика, преподавал е в СУ “Св. Климент Охридски”.

“Да подкрепиш всяко заглавие с илюстративни фрагменти, извлечени от книгите на Йордан Ведър е оригинално решение. То изравнява научния и художествения елемент в „Учителят”. Тези фрагменти великолепно изпълняват функцията на отправка-примамка към произведенията му, а подборката им е право на авторката”, пише в предговора към книгата проф. д.н. Дойчина Синигерска.

“Учителят…” бе представена от проф. Донка Правдомирова, научен ръководител на дипломната работа на Севда Накова, озаглавена “Йордан Ведър – биобиблиография”. Именно тя се превръща в основа за дебютната книга на авторката.

Фотограф: Стефан Рангелов