В навечерието на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, гост на клуб „Писмена” беше Елена Алекова, ярък представител на българската литература, писател с богата творческа биография. Завършила е Литературния институт “М. Горки” в Москва. Специалист е по руска и съветска литература на ХХ век, доктор по философия и филология.

Елена Алекова е носител на Специалната литературна награда “Николай Хайтов” и на Националната награда за поезия “Дамян Дамянов”. Издала е десет стихосбирки, роман в стихове, автор е на сборник с литературна критика и на сборника с публицистика “Моята България”. Член е на СБП, на Съюза на българските журналисти и Съюза на учените в България.

Повод за среща с поета и писателя Елена Алекова ни даде най-новата й книга „Каквото…” (издателство „Лице”). „Тази стихосбирка е в известен смисъл експериментална и провокативна преди всичко с опита да се пише непретенциозно, опростено, приземено за най-сериозните теми за човека”, казва в предговора към книгата Никола Иванов.

И наистина – Елена майсторски се заиграва с думите, пише естествено, понякога и с лека ирония за важните неща в кръговрата на живота – Любовта, Вечността, Безсмъртието… Има тъга, пустота, но и звучи музика, прозира светлина, преплитат се реалност и сън. Всичко е някак автентично и въздействащо.

Затова оригиналните послания на поетесата стигат до читателя – у нас и по света. Националната библиотека е тази, която по линия на международния си книгообмен е изпратила книги на Елена Алекова в Конгресната библиотека във Вашингтон, в Руската държавна библиотека в Москва, в националните библиотеки в Киев, Санкт Петербург и Минск, в университетските библиотеки в Сиатъл, Блумингтън, Краков, в Славянската библиотека в Прага, Библиотеката за чуждестранна литература в Москва и Държавната библиотека в Мюнхен.

Поезията на Алекова по интересен и оригинален начин бе представена от писателката Мария Галишка, която прочете думите на поета Иван Карадачки. Красноречив в изказването си за поетесата беше проф. Банко Банков –  писател, автор на разкази и повести, романи и пиеси, преподавател на Елена в студентските й години. А самата поетеса доказа на живо безспорното си майсторство и талант с вълнуващ прочит на свои стихове.

Прозвучаха изпълнения на родопската народна певица Лидия Апостолова и на гайдаря Станимир Хайдушки. Акапелно запя и Елена Алекова. А това има своето обяснение – тя е родопско чедо, родена в с. Мугла, Смолянско.

Всички знаем, че в Родопите – тази дивна българска планина, песента е широка и някак гальовна, че в мелодията на гайдата е втъкана душата на българина. Точно затова музикалните изпълнения оставиха многобройната публика без дъх.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Стефан Рангелов