Ако случайно оцелея в стих,
ще значи, че наистина съм мъртва.

Павлина Йосева

 

Датата е 6 април. В 12-ото издание на формата клуб „Писмена” гостува поетесата Павлина Йосева – творец с особена харизма и артистичност.

Думите и рисуването са нейната стихия. Завършила е Художествена гимназия в София и има седем самостоятелни изложби. „Режисура и операторско майсторство“ е предпочетената от нея специалност в Нов български университет, която веднага намира приложение в работата й в телевизията. Издава стихосбирките „Трудна за сънуване“, „Още тишина“, „Еротика по селски“, двуезичната „Отвъд тишината“ и електронния поетичен сборник „Смисъл да се моля“ (издание на „Пи Ар Ви – рефреш вижън“).

Специално за клуб „Писмена“ Павлина Йосева подготви музикално-поетичния спектакъл „Китара и стих“ по свои творби. На импровизираната сцена тя излезе, придружена от поета с китара Евгени Бенов и Райчо Русев – поет и преводач.

Завладяващо и разтърсващо прозвучаха съкровените й послания. Дълбока и автентична е поезията на Павлина Йосева, тя е „като симфония за кончерто гросо, където солиращите инструменти противопоставят музикалната си тема на оркестъра” (Балчо Балчев).

Вълнуващи са нейният диалог със стихиите, темата за пустотата и Смъртта, протеста й срещу Бог, толкова немилостив понякога. „При мен преобладава темата за раздялата с близките. Тя ми е най-съкровената”, споделя поетесата.

В предговора към двуезичната й книга Алексей Филимонов от Санкт Петербург е категоричен за силата на нейния талант: „… пред нас стои оригинал, а не една от многобройните днешни имитации на изкуство.”

В изкуството на Павлина Йосева, в нейната „бяла и светеща тъга”, в стремежа й да твори и да се раздава истински повярваха и многобройните гости на събитието в Националната библиотека.

Текст: Стефка Рангелова

000

Фотограф: Стефан Рангелов