Вероника Илиева и Таня Михалева от студио “Ирис концепт” спечелиха наградата “Дарител на годината – 2018” – плакет и грамота, която за пръв път бе присъдена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на церемония на 23 януари. Двете дами са автори на дизайнерския проект за Зала “История на книгата” и Класна стая в Библиотеката, дарен на иституцията по повод 140-ата годишнина от нейното създаване (10 декември 2018).

Присъдена бе още една награда “Дарител на годината – 2018” – на издателство “Еднорог” за неговата последователна дарителска политика към Библиотеката. Отличията бяха връчени от директора доц. д-р Красимира Александрова и от ученици от столичното 125 СУ “Боян Пенев”, които на 1 ноември 2018 г. бяха отличени с приза “Млад будител”, също присъден за пръв път от НБКМ.

С почетни грамоти за дарителските си жестове бяха удостоени Асоциацията на интериорните дизайнери, Съюзът на печатарската индустрия в България, частни фирми, помогнали за реализирането на проекта Зала “История на книгата” и Класна стая в Библиотеката, както и благодетели по програмата “Осинови книга”, за издаването на луксозния албум “Съкровищница” и други проекти (пълният списък на дарителите можете да видите по-долу).

Библиотеката отличи с почетни грамоти и шест национални медии: БТА, БНР, БНТ, Медийна група “България”, Нова тв и Би Ти Ви. През цялата година те бяха неизменен партньор на институцията както за популяризиране на нейното богатство и събития от Културния календар, така и за решаване на проблемите на най-стария културен институт в България.

За доброто настроение на гостите на церемонията се погрижиха възпитаничката на Националното музикално училище Росица Станева (класическа китара) и актьорът Янко Лозанов, който вдъхновено рецитира откъси от “Проглас към евангелието” от Константин-Кирил Философ.

 

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ ДАРИТЕЛИ

 

Плакет и грамота “ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2018”:

 

 1. „ИРИС КОНЦЕПТ” ЕООД
 2. ИЗДАТЕЛСТВО „ЕДНОРОГ

 

Почетна грамота “ДАРИТЕЛ ПРЕЗ 2018”:

 

 1. АСОЦИАЦИЯ НА ИНТЕРИОРНИТЕ ДИЗАЙНЕРИ В БЪЛГАРИЯ
 2. “БРИК ИНЖЕНЕРИНГ” ООД
 3. “СЪБЕВИ ГРУП” ООД
 4. СЪЮЗ НА ПЕЧАТАРСКАТА ИНДУСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ
 5. KNAUF България ЕООД
 6. “ОРГАХИМ” АД
 7. “ДАНА БИСИ” ООД
 8.  NRG Soft ООД
 9.  3CON.EU
 10.  АГЕНЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО РАЗВИТИЕ
 11.  СДРУЖЕНИЕ “ВЕРИТАС”
 12.  ГРАЖДАНСКИ КЛУБ “АРАРАТ 1976”
 13.  ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ “ТАНГРА ТанНакРа”
 14.  ФОНДАЦИЯ “Д-Р ДИМИТЪР ЩЕРЕВ”
 15.  АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
 16.  проф. АЛЕКСАНДРА КУМАНОВА
 17.  МЛАДЕН ЗАПРЯНОВ
 18.  ХРИСТО МИХАЙЛОВ
 19.  ИВАН САРИЕВ
 20.  МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА
 21. ДИМИТЪР КЕНАРОВ
 22.  МИТКО НОВКОВ
 23.  ПЕТЪР БОБАДОВ
 24.  ЮЛИЯН ШКОДРОВ
 25.  ИВАН ВЪКОВ
 26.  ПЛАМЕН ВЪКОВ

 

Почетни грамоти за МЕДИЙНО ПАРТНЬОРСТВО

 

 1. БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ
 2. БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО
 3. БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
 4. МЕДИЙНА ГРУПА “БЪЛГАРИЯ”
 5. “НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП”
 6. “Би Ти Ви – МЕДИА ГРУП” ЕАД

 

 

Фотограф: Стефан Рангелов