Няколко метра от пистата има

И ще седим високо в небето

Там се намират понякога чудеса

Птици, които беззвучно

В луната на ума проникват

 

„Корабът от светлина” на издателство „Захарий Стоянов” отново акостира на нашия бряг. Тук, в Националния храм на книгата, винаги го чакаме и приветстваме топло, с много любов отваряме очите и душите си, защото това е най-българското издателство.

За изтеклите 20 години то успя да издаде над 2000 заглавия в общ тираж над три милиона екземпляра.

Издателството ни поднесе за нов прочит вечните книги на Отечеството ни в цели 140 тома, озаглавени „Българска класика”.

Идеята за гостуването в клуб „Писмена” бе на създателя и вдъхновителя на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски, самия той автор на 25 книги поезия, критика и публицистика.Поводът този път бе новата поетична книга на Петър Първанов, озаглавена „Отвън хоризонта на битието”.

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов – литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач, който е известен с това, че ювелирно борави с думите, представи по своя неповторим начин книгата. „Ерудирана, интелектуална поезия, различна от всяка друга, ни е събрала тази вечер” – беше убедителното му заключение, в което всички повярваха.

И след малко се убедиха – когато актьорът Христо Бонин изнесе своя поетичен рецитал по избрани стихотворения от книгата. На него се падна възможността да сподели с нас една дълбока и съкровена изповед, богата на образи и метафори – поезията на Петър Първанов.

Сред гостите на поета и библиотеката бе поетът Георги Константинов и литературния историк и теоретик Михаил Неделчев.

На чаша вино благодарихме на поета Петър Първанов, стоплил ни със стиховете си в студената февруарска вечер.Разделихме се с автографи, усмивки и пожелания за успех и на следващите му книги.

E0

Фотограф: Иван Добромиров