На 14 февруари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя Вечер на виното и любовната поезия. Събитието бе третата поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”.

Гостува поетесата Виолета Христова, автор на седем книги с поезия, носител на национални литературни награди, между които „Георги Братанов”, „Мара Белчева“, „В полите на Витоша“ и др. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език, включени са в десетки български антологични издания. Под нежните звуци на класическа музика поетесата представи свои творби, посветени на любовта.

Събитието беше модерирано от г-н Анго Боянов. Доц. Красимира Александрова поднесе почитанията си към Виолета Христова.

Поетесата прочете избрани творби от стихосбирката си „…каза тя. И слезе от небето”, издадена от Издателско Ателие Аб. Те предизвикаха силен емоционален отклик в публиката, която надхвърляше 60 души. Краят на вечерта бе посветен на хубавото вино. Г-н Филип Димитров, собственик на бутиковата винарна Light Castle, запозна гостите със своите вина, носители през последните две години на златни и сребърни медали на световни изложения. Присъстващите имаха възможността да опитат и сами да оценят достойнствата на еликсирите на винарна Light Castle.

Фотограф: Иван Добромиров