На 19 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата „Сама по света” на Милка Петрова-Коралова, излязла по повод на 110 години от рождението й. Събитието бе тематично продължение на откритите вече две представителни литературни изложби – „Емил Коралов, неконформистът” и „Милка Петрова-Коралова, скиталката, дъщеря на света” в Национална библиотека. Модератор на премиерата бе г-жа Румяна Пашалийска, книгата беше представена от проф. Николай Аретов.

Талантливата писателка Милка Петрова-Коралова е била една изключително образована, културна и модерна жена. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружеството на детските писатели и на Клуба на жените писателки, тя е автор, редактор и издател на книги за деца и юноши. Идеята за романа-пътепис „Сама по света” се заражда от нейните пътувания по света. Тази самобитна и необичайна книга за пътешествията на една млада българка, която опознава света, съдържа послания за изначалната свобода на човешкия дух, за безкористната помощ между хората, за превеса на доброто над злото. Всичко това е пречупено през погледа на малкото момиче – скиталката, дъщеря на света.

В новото издание е спазен оригиналния текст на „Сама по света ”. Илюстрациите са взети от последното издание от 1948 г., включително и корицата, която е на художника Владимир Коренев. Оттогава досега книгата не е печатана повече. Новото издание е дело на Издателска къща „Коралов и Сие”.
Като шепот от миналото – с прочувствено четене на избрани откъси от книгата, актрисата Ани Василева пренесе гости и приятели в далечни земи и светове, изпълнени със смели приключения, общуване с герои от различни националности. „Книга без бариери, с много светлина и оптимизъм, ухаеща на чистота”, сподели арх. Елена Петрова-Генчева за юбилейното издание на „Сама по света”.

Емилия Коралова и Любомир Коралов, дъщеря и син на Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова, благодариха на Националната библиотека за сърдечното отношение и съдействие, както и на всички гости на премиерата, уважили двамата именити творци. Г-н Любомир Коралов сподели, че Националната библиотека е своеобразна трибуна за предаването на ценни житейски послания, именно чрез книгите, които са подтик на младите хора, напуснали България, да носят в сърцата си любовта към родината си, да помислят и решат как и защо трябва да се завърнат обратно в нея. Така, както винаги се е завръщала и младата пътешественичка от „Сама по света”.

Фотограф: Стефан Рангелов