На 14 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя втората поред поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”. Гостува поетът Бойко Ламбовски, който представи последната си стихосбирка „Аутисо”, публикувана от Издателска къща „Жанет-45”.

Бойко Ламбовски твори повече от четири десетилетия, а от неговата поезия струи любов, философски размисли, романтика, ирония и самоирония. Поезията му има широк диапазон. Водеща тема е любовта и уважението към езика, предадено чрез неговото многообразие и лексикално богатство. Или както шеговито сподели поетът: „Ролята на творците е да почистват ръждясалите думи и чрез своите творби да ги превръщат в лъскави и нови слова”.
Още в началото поетът благодари на Националната библиотека за гостоприемството, като сподели, че за него тя е своеобразен пазител на националната и интелектуална памет на литературоцентрично общество като българското. Именно затова „Националната библиотека има важната роля да бъде свързващото звено между миналото, настоящето и бъдещето”.

Авторът прочете в началото стихотворението си „Лъвска победа”, което е включено в неговата първа книга. Написал го е 18-годишен. Последваха стихове от „Аутисо”, поднесени в дух на самоирония и шега, което предизвика топли и положителни емоции. Бойко Ламбовски самоиронично сподели, че със стиховете от новата си книга „приканва гостите да видят колко много си е развалил стилът на писане”.

Приятно изненадани от нежните музикални изпълнения на цигулка, поднесени професионално от 9-годишната Василия Владимирова, възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков”, гостите възторжено я аплодираха.

Приятели на поета споделиха спомени, истории и мисли от миналото. Те му пожелаха да продължава да твори, защото писателите имат мисия да пазят и развиват българския език. За важната роля на поетите г-н Анго Боянов направи интересно сравнение: „Големите поети знаят къде да сложат думата, така както опитните зидари, след като вдигнат камъка, знаят къде точно да го поставят”.

Следващата изява на съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през януари 2017 г.

g0

Save

Фотограф: Иван Добромиров