Нашият колега Александър Мошев представи новата си книга „BOLGAR: Тайните на нашия произход” в Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров” в Кюстендил. На събитието присъстваха и ръководителят на направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство” доц. д-р Любомир Георгиев и методистът Петър Петров.

Изследването представя един по-различен поглед за древните корени и произхода на българите. В книгата си Мошев застъпва хипотезата, че българите са съществували поне 2 хиляди години преди Христа и са обитавали района на Балканите, Северното Причерноморие, Мала Азия и Кавказ.

От десетилетия нашата история се представя по един и същ начин – малка азиатска орда се разтваря в „славянското море”. Ордата оставя немного следи в езика ни, включително имената българи и България. Най-често се твърди, че древните българи са били конници, чергари и тангристи. В последните години всички тези твърдения се оспорват от различни автори и теории за произхода ни. „BOLGAR: Тайните на нашия произход” представя различна гледна точка. В нея ще откриете отговори на въпроси като: Могат ли откритията в едно македонско градче да преобърнат представите за нашето минало? Какво означава името „българи”, колко древен е нашият език, къде е легендарната ни прародина? Къде изчезнаха траките? Кои са славяните? Еретици ли са богомилите? Имало ли е българи на римския престол? На какъв език е говорил хунският вожд Атила…

pl_moshev