На 20 юни 2016 г. в Националната библиотека се проведе представянето на една различна и необичайна книга – сборника „Непредизвикано”, в който са включени поетични, прозаични и фотографски творби на български библиотекари: Корнелия Благоева, Петър Величков, Ганчо Ганчев, Любомир Георгиев, Бисера Дживодерова,  Диана Кирилова, Румяна Лазарова, Мариана Максимова, Мария Мирчева-Деянова,  Соня-Хени, Илза Тодорова, Даниела Лука Тонева, Мария Тотевска и Иван Добромиров. Дванадесет от авторите са от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, като участват и по един специалист от Народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново и Градска библиотека – Севлиево.

Събитието беше открито от доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека. В своите думи тя оцени високо идеята да се даде шанс и поле за изява на библиотекарите, защото всички знаят колко пишещи и талантливи са те по принцип. Затова тя изрази надежда, че в бъдеще на читателите ще бъде представено ново подобно издание, в което този път да участват още повече колеги от библиотеки от различни градове в България.

Петър Величков, редактор на книгата, представи участващите автори и изданието. Той отбеляза, че в него няма нито приличащи си писатели, нито приличащи си творби – „всеки от тях представя своята вселена, прозореца към своя свят и живот”. Затова П. Величков призова библиотекарите да не се страхуват да покажат творбите си, защото неписаното слово си заминава без да остави следи.

Основният инициатор на проекта Хени Йорданова заяви, че идеята за тази книга е спонтанна и непланирана, но все отлагаща появата си. В нея и в самата книга е водещо изкуството, „отразяващо динамичната действителност”, в което основна част са „тръпката и заигравката със словото”, „търсенето на нови образи и пътеки”, възможността пишещите колеги да „дадат шанс на сърцето и душата си”. Тя благодари на всички в Националната библиотека, които са оказали професионално съдействие в подготовката на изданието, и също призова другите библиотекари писатели да не спират д творят, за да може чрез тях и техните думи да предадем нашето морално достойнство и ценности на нашите деца и внуци.

В края на вечерта част от включените библиотечни специалисти от Националната библиотека прочетоха части и откъси от своите „непредизвикани” творби.