14 юни (вторник) 2016 г., Централно фоайе
На 14 юни 2016 г. Регионален исторически музей – Добрич отново гостува в  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с изложбата, посветена на още един известен писател от Добруджанския край. След успешното „Пътуване из света на Йордан Йовков” в края на миналата година сега читателите и гостите на Националната библиотека имат възможността да се запознаят с „Дора Габе – дъщеря на равнината”.

Изложбата е експонирана в Централното и Западно фоайе, като в основата й е представена творческата дейност на Дора Габе: писател и поет за възрастни и деца, преводач и общественик, интелектуалец и учител на по-младите. Фотодокументалната част се състои от 15 табла, чието създаване е финансирано изцяло от Министерството на културата. Тя се базира на богатия архив на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, който е част от Регионален исторически музей – Добрич.

От фондовете на Националната библиотека са подготвени над 80 книги на поетесата, които включват първите издания, избрани и събрани съчинения, както и преводи на нейни произведения на френски, румънски, немски, турски, латвийски, руски, португалски, словашки, чешки, полски и английски езици. Показани са също и няколко репродукции на портрети на Габе, собственост на Художествена галерия – Добрич, дело  на изтъкнати български художници.

Изложбата беше официално открита с уводни думи от д-р Стефания Янакиева, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Тя разказа накратко за основната идея на „тази толкова богата на информация и естетично поднесена експозиция”, с която софийската публика има удоволствието да се запознае.

Д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник  „Йордан Йовков”, Добрич, представи поредната „изложба от литературната история на Добруджа и България” и отправи благодарност на всички, които са допринесли за нейното осъществяване. По нейните думи разнообразните материали, включени в изложбата, показват Дора Габе в различни амплоа – „автор за възрастни и деца, интелектуалец, фина дама, радетел за обществени каузи и идеи, която до края на живота си е носила названието „добруджанка” като истинска титла”. Тя също така благодари от името на Музея на г-жа Виолета Пенева, преводач и племенница на Боян Пенев, която беше официален гост на събитието, за дългогодишната й дарителска дейност и подкрепа за музейните експозиции за Дора Габе в град Добрич.

Г-жа Виолета Пенева говори за Дора Габе, за връзката и влиянието на Добруджа върху творчеството и целия й живот: тя винаги ще остане с нея, ще я носи с достойнство и обожание в сърцето, защото й е дала всичко – равнината, морето, звездите, чувството за необятност и е наситила произведенията й с мъдрост, красота и пъстрота. Литературният и театрален критик Владимир Василев определя стила й като малки психологически етюди в стихотворна форма. Елисавета Багряна я характеризира като нестинарска жрица върху разпалената от Добруджанското слънце жарава.

В края на събитието г-жа Пенева дари на РИМ – Добрич чаша и чинии от английски сервиз за чай на поетесата, както и други материали, свързани с Доба Габе, сред които книжката „Дечица” (издадена през 1938 г. и посветена на Симеон Сакскобургготски). Тя завърши словото си с надеждата тази изложба да ни помогне да се завърнем към добродетелите си, за да можем да се пречистим и сближим отново като хора.