В клуб „Писмена” – първата и последна книга на Вероника Здравкова

„Искам да те виждам всеки ден.

Искам да те чувствам всеки ден.

Искам да те имам всеки ден.

Да разговарям с теб,

да бъда с теб.

Да ме разсмиваш,

Да ме гледаш и слушаш,

да ме докосваш нежно,

да ме целуваш и събличаш,

да ме галиш и обичаш.”

Вероника Здравкова

 

Обикновени, чисто човешки мечти, които някой жестоко стъпка… Един насила прекършен живот и едно момиче, останало завинаги на 23 години… Вероника Здравкова!

Книгата „Запомни ме!” събира нейните копнежи, радости и болки, разкрива ни един чувствителен и деликатен свят, в който има място само за красиви неща и чисти помисли.

От корицата ни гледа усмихнато красиво момиче, а 80-те страници със стихове и снимки ни потапят в краткия живот.Идеята за това издание е на близките на Вероника Здравкова, а ръка подават от издателска къща „Новата цивилизация”. Съставител на стихосбирката-албум е Галина Крумова, братовчедка на Вероника, а редактор е Петър Величков – литературен историк и журналист, който в предговора искрено ни съветва: ”Прочетете стиховете на Вероника, които тя е писала за себе си, без да ги е публикувала. Не знаем и дали е мислела да ги издаде някога в книга. Не гледайте грапавините или римуванията… Когато затворите последната страница, вие ще усетите чистотата на един извор, от който сте отпили глътка вода. Помнете Вероника!”

Родителите на Вероника, класната й ръководителка, приятелките й се задавяха в сълзи, споделяйки спомените си за лъчезарното и одухотворено момиче, а малко след това аплодираха въздействащите й строфи.

Велян Ванков чувствено изпълни на виола „Сарабанда” от Бах, а Галина Крумова за финал прочете стихотворението си „Къде си?”, посветено на Вероника и поместено в книгата.

Вечерта завърши с аплодисменти за литературния талант на Вероника Здравкова, но… без нейния автограф на книгата „Запомни ме!”

Обещаваме да я помним!

И да пазим скъпия спомен за благородството и финеса на едно момиче, останало завинаги на 23 години. Гневът и тъгата са силни , но животът продължава със звънкия смях на двегодишната Дария – племенница на Вероника.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф:Стефан Рангелов

2017-06-29T13:48:16+00:00 29.06.2017|Клуб "Писмена", Събития|

ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ И УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В КАРЛОВО

Новото дигитално издание на личния бележник на Апостола на свободата, изработено от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, бе представено в Карлово от д-р Руслан Иванов от отдел “Български исторически архив” на НБКМ. Това се случи в рамките на Националната научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение”, проведена на 22 и 23 юни 2017 г. В родния град на Дякона се събраха музейни експерти от страната, академични преподаватели, архивни и библиотечни специалисти, които имаха възможността да видят ценния документ от различна гледна точка.

На 25 юни в къщата музей на Левски в Карлово бе проведен открит Урок по родолюбие, посветен на неговия живот. Д-р Руслан Иванов разказа на учениците за революционната дейност на Апостола и за документите, които се пазят за него в Националната библиотека. По време на урока децата от училище “Христо Проданов” представиха свои проекти, свързани с националния герой. Част от учениците правят филм, а  останалите пишат книга за Апостола.

 

С ЛИРИКАТА НА АННА МАРИЯ ГЮЗЕЛЕВА В КЛУБ „ПИСМЕНА”

В първия ден на лятото една изключителна жена озари пространството за поезия в Националната библиотека. Анна Мария Петрова-Гюзелева – актриса с повече от 50 игрални филма, сериали и копродукции, балерина, журналист, кино и тв продуцент, преподавател по класически и джаз балет в Италия и България, поетеса с издадени книги,  отново в Италия и България, носител на международни награди за поезия.

Директорът на НБКМ  доц.Красимира Александрова сърдечно поздрави  любимата ни актриса от филма „Пътят към София”. Йоан Димчовски от НМУ „Любомир Пипков”, лауреат на конкурси и фестивали,  поднесе великолепните си изпълнения на класическа китара, а поетът Лъчезар Еленков завладяващо представи най-новата книга на Анна Мария Петрова-Гюзелева, озаглавена  „…А ДУШАТА ЗНАЕ”, дело на издателство „Български писател”.

Пред публиката на клуб „Писмена” Анна Мария се представи в ролята си на поетеса, събрала в себе си образите на любима, съпруга, майка и дъщеря, а метафоричните й послания ни убедиха, че… „душата знае”, а сърцето е „отворено жадно за музика, пролет и радост”.

Нейните стихове са „музика, ритъм и въздух”, а сълзите й „промиват раните, отмиват болката, разделят времето на „беше” и „ще бъде!”

Радостта и болката й „вървят прегърнати”, докато тя гони „крачките на времето”. Усещаме изстрадани и премислени житейски състояния и истини, които създават експресивната й поезия.

В тази книга присъства и оперния бас Никола Гюзелев – с живите му рисунки, но вече „помрачената палитра и смълчан роял”.

С излъчване и чар, Анна Мария чувствено прочете стиховете си на български и италиански на фона на снимки от сцената и богатия й със събития и срещи живот.

Отвсякъде те обгръща топлота…, равновесие… и любов! Другото име на тези красиви думи е Анна Мария Петрова-Гюзелева.

Текст:Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2017-06-23T07:49:02+00:00 22.06.2017|Клуб "Писмена", Събития|

ТЪРЖЕСТВЕНО ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

На 21 юни в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” зрелостниците от 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу” получиха своите дипломи за завършено средно образование.

Радост, благодарност и сълзи, това бяха само част от емоциите на учениците по време на церемонията. Зам. директорът на НБКМ, д-р Марчела Борисова поздрави зрелостниците като им пожела успех и на добър час в живота.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-06-21T16:52:21+00:00 21.06.2017|Събития|

БЪЛГАРСКИ ХУМОР В БЕЛГРАД

На 19-ти юни в залата на Културния отдел на посолството в Белград писателят Ганчо Ганчев представи пред българската общност новата си хумористична книга „Избрано”. Проявата бе по покана и с личното присъствие на Н. Пр. г-н Радко Влайков, посланик на България в Сърбия.

Под формата на пародийни новини авторът прочете някои от десетките вицове, стихове и скечове, включени в книгата и посрещнати със смях от публиката, сред която имаше и сръбски културни дейци.

Ганчо Ганчев е сценарист на незабравимото телевизионно предаване „Клуб НЛО” и автор на стиховете на Любов Френска.

„За съжаление – сподели той – повечето от нещата в тази книга не са остарели…”. И даде за пример едно стихотворение от далечната 1998 г.:

 

ДАВАЙ ГАЗ!

Ти чу ли днес във „По света и у нас”? –
Русия ще ни дава газ!
Рьем Вяхирьев там падписал указ:
Русия ще ни дава газ!

 

Любими, давай газ и ти!
Кат` Вяхирев недей се суети!
Не чакай като шеф на „Булгаргаз” –
бъди булгар и смело давай газ!

 

Ще се взривя след миг като фугас! –
Любими, давай!
Давай газ!

 

Нощен Труд, VII, № 54 (1455),20-21.03.1998, с. 18.

 

От години авторът работи като експерт в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). На проявата оказаха чест и присъстваха представители на три от най-големите библиотеки на Балканите – зам.-директорът на НБКМ д-р Марчела Борисова и членове на ръководствата на Народната библиотека на Сърбия и на Библиотеката на Белград.

Дарявайки им екземпляри от книгата, Г. Ганчев сподели с чувство за хумор: „Не си спомням друг път две национални библиотеки да са почели едновременно жив автор – обикновено това става посмъртно!…”.

И без чувство за хумор си пожела здраве и дълголетие.

2017-06-21T12:05:00+00:00 21.06.2017|Събития|

27 юни 2017г. – санитарен ден

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ МЕСЕЧНА ПРОВЕРКА НА ФОНДОВЕТЕ НА

27 ЮНИ (ВТОРНИК) НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

НЯМА ДА РАБОТИ С ЧИТАТЕЛИ

2017-06-21T08:24:52+00:00 21.06.2017|Новини|

Този сайт използва бисквитки, за да направят употребата му по-удобна, по-приятна и по-сигурна. Чрез посещението си, вие се съгласявате с използването на бисквитки.