БАН ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА ЗА МАРИН ДРИНОВ В БИБЛИОТЕКАТА

Документална експозиция, посветена на 180-годишнината от рождението на Марин Дринов (1838–1906), бе открита в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Изложбата е подготвена от специалисти на Българската академия на науките. 15-те информационни табла проследяват пътя на именития възрожденец и строител на следосвобожденска България от родния му град Панагюрище до статута на авторитетен филолог и езиковед, историк и етнограф, обществен и държавен деец.

В словото си за откриването на изложбата зам.-председателят на БАН, чл. кор. проф. Васил Николов подчерта значението на Марин Дринов за българската историография и приноса му за създаването на Националната библиотека. На събитието присъстваха директорите на НБКМ и на Централната библиотека на БАН – доц. д-р Красимира Александрова и д-р Силвия Найденова, учени, служители и гости на НБКМ.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-12-19T11:01:32+00:00 19.12.2018|Изложби, Събития|

ПОВЕЧЕ ОТ 800 ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ ПОДАРИ БИБЛИОТЕКАТА В ПЪРВИТЕ ДНИ НА КАМПАНИЯТА, ПОСВЕТЕНА НА 140 ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ИНСТИТУЦИЯТА

Броят на читателите, получили подарък от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – безплатна библиотечна карта за 2019 година, надхвърли 800 само са първите четири дни от кампанията, посветена на 140-годишнината от основаването на институцията. Сред тях около 600 са на специалистите в различни области на науката, а останалите 200 са студенти и хора без специализирано образование. Най-голям е интересът от читателите икономисти.

Кампанията на НБКМ започна на 12 декември и ще продължи до 21 декември. Тази година в издаването на картите участват повече библиотечни специалисти и не се образуват опашки от желаещи да получат безплатен достъп до богатствата на нашите фондове.

2018-12-18T15:10:19+00:00 17.12.2018|Събития|

ЕКСПЕРТИ ОТ 10 ДЪРЖАВИ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Международната научна конференция “Благотворителност и култура на дарителството”, организирана по повод 140-годишнината на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), привлече 46 участника от 10 държави. Темата на форума даде възможност за участие на широк кръг изследователи от различни области на знанието – универститетски преподаватели, представители на дипломатически мисии, музейни специалисти, краеведи, експерти от регионални и национални библиотеки, автори от православния блог “Добротолюбие” и др.

В рамките на двата конферентни дни участниците споделиха своя опит и добри практики, свързани с дарителството и доброволчеството. След встъпителното слово на директора на НБКМ – доц. д-р Красимира Александрова, със свои доклади се представиха гостуващите чуждестранни лектори – дипломатите Н.Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания в България, и д-р Андреас Сааведра Бараона, почетен консул на Република Чили; представителите на национални библиотеки Дзинтра Мукане, изпълнителен директор на Латвийската национална библиотека, Измет Овчина, директор на Националната и университетска библиотека на Босна и Херцеговина, Адиба Исмайлова, заместник-директор на Националната библиотека на Азербайджан, Питър Анталфи, завеждащ отдел „Международно и културно  сътрудничество” в Национална библиотека на Унгария, както и Елизабета Георгиев от библиотеката “Детко Петков” – Димитровград, Сърбия. Участие с доклади без конферентно присъствие имаха националните библиотеки на Гърция и Румъния, Педагогическият университет “Богдан Хмелницки” – Мелитопол, Украйна.

Своите доклади представиха български учени като проф. д.п.н Александра Куманова от УниБИТ, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”, проф. д-р Александър Димчев от СУ „Св. Климент Охридски”, експертите от НБКМ доц. д.и.н.Милкана Бошнакова, Нона Петкова и Петър Величков (всички автори и заглавията на докладите можете да видите – ТУК).

Текстовете, представени на 10 и 11 декември 2018 г. в НБКМ, ще бъдат публикувани в сборник, посветен на Международната научна конференция “Благотворителност и култура на дарителството”.

В рамките на конференцията беше представено 3D светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека. Краткото видео проследи историята на институцията от нейното създаване на 10 декември 1878 г. до тържественото честване на 140-ия й рожден ден.

2018-12-14T13:37:52+00:00 14.12.2018|Събития|

ДОЦ. МАЙКЪЛ БААК ИЗНЕСЕ ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ В НБКМ

Доц. Майкъл Баак от Университета на щата Орегон, САЩ, и преподавател по програма “Фулбрайт” в катедра „Библиотечен мениджмънт” към УниБИТ, изнесе публична лекция на тема „Дигитални библиотеки” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Това беше първото организирано събитие в Зала „История на книгата”, открита на 10 декември по повод 140-годишнината от основаването на най-стария културен институт в България.

В иновативната си презентация доц. Баак акцентира върху създаването, съхраняването, използването и каталогизирането на научна информация, репозиториуми, изграждане на дигитални колекции, авторски права, метаданни, отворен достъп до информация и др. Сред публиката бяха специалисти по дигитализация и библиотекари от НБКМ.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-12-14T17:28:42+00:00 14.12.2018|Събития|

ДАРЕНИЕ ОТ ИЗДАТЕЛСТВО “ХЕРМЕС” ЗА 140-ГОДИШНИНАТА НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

30 екземпляра от най-новото издание на книгата “Калуня-каля” от Георги Божинов получи Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” като подарък за своя 140-и рожден ден от Издателска къща “Хермес”. Дарението бе прието от доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, по време на възпоменателната вечер за 30-годишнината от появата на първото издание на романа.

На събитието, проведено в рамките на 46-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК, присъстваха управителят на ИК “Хермес” Стойо Вартолемеев, дъщерята на покойния Георги Божинов, писателят Георги Мишев, кинорежисьорката Иглика Трифонова, която работи по сценарий, вдъхновен от “Калуня-каля”, Тони Николов, главен редактор на Портал “Култура”, многобройни почитатели на литературата.

Доц. Тотоманова благодари на г-н Вартоломеев за направеното дарение: “Екипът на Националната библиотека оценява високо благородния жест на Издателска къща “Хермес”, направен в седмицата, когато най-старата културна институция в България чества своята 140-годишнина. Радваме се, че изборът на издателите е именно книгата “Калуня-каля” от Георги Божинов, която има вече 12 издания. Ще се постараем тя да достигне до повече читатели у нас и в чужбина.” На церемонията присъстваха също д-р Марчела Борисова, зам.-директор на НБКМ, и Цецка Янакиева, ръководител на Направление “Комплектуване на библиотечни документи”.

Фотографии: ИК “Хермес”

2018-12-13T15:23:55+00:00 13.12.2018|Събития|

ДАРЕНИЕ ОТ ИЗДАТЕЛСТВО “ЕДНОРОГ” ЗА 140-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА БИБЛИОТЕКАТА

134 екземпляра от 46 заглавия на различни автори дари издателство “Еднорог” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” по повод 140-годишнината от нейното основаване. Комплектът е резултат от обявената от Библиотеката дарителска кампания за събиране на нови издания на българска и чуждестранна литература. Сред предоставените томове са “Сняг” и “Черна книга” от Нобеловия лауреат за литература Орхан Памук, отличеният с награда “Пулицър” роман “Невероятните приключения на Кавалиер & Клей” от Майкъл Шейбон, “Англичаните” от Джеръми Паксман, “Щиглецът” от Дона Тарт (също носител на “Пулицър”), “Доведете труповете” от Хилари Мантел (награда “Букър”), “Тангото на старата гвардия” от Артуро Перес-Реверте и др. Общата стойност на дарението е 2515 лева.

Екипът на Националната библиотека благодари на “Еднорог” и вярва, че с получените дарени книги ще продължи да изпълнява успешно мисията си на посредник между издателската продукция и библиотеките в страната и в чужбина.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-12-13T13:31:56+00:00 13.12.2018|Събития|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПОДАРЯВА ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА КОЛЕДА

Коледна кампания за издаване на безплатни читателски карти се провежда от днес в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Всеки, навършил 14 години, може да получи коледния ни подарък срещу лична карта между 12 до 21 декември в рамките на обичайното работно време на гише “Регистрация” – от 8:30 до 19:00 часа в делничните дни, а в събота, 14 декември – от 9:00 до 15:00 часа.

Подобна кампания бе проведена за пръв път през 2017 г. Интересът беше голям, до последните минути на обявения срок пред гишетата се виеха опашки с кандидати за едногодишен безплатен достъп до богатите фондове на културната институция. С карти се сдобиха 3595 читатели на различна възраст, като най-многобройна бе групата на редовните студенти – 1074 човека. Затова ръководството на Националната библиотека реши и тази година да направи коледен подарък на всички, които имат желание да се възползват от безплатната услуга.

2018-12-12T13:28:59+00:00 12.12.2018|Събития|

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ЗА 140 ГОДИНИ НБКМ

Ръководството и екипът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” благодарят на всички представители на държавни институции, дипломатически мисии и обществени организации, които изпратиха своите поздравителни адреси по повод 140-годишнината на най-стария културен институт в България!

Поздравителните адреси може да разгледате ТУК.

2018-12-12T08:02:31+00:00 11.12.2018|Новини, Събития|

СКЪПИ ДАРОВЕ ОТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА 140-ГОДИШНИНАТА НА НБКМ

Рамкиран Антиминс, осветен на 5 декември 1923 г. от Софийския митрополит Стефан, получи за своята 140-годишнина Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит. Скъпият дар бе връчен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп на директора доц. д-р Красимира Александрова по време на тържественото отбелязване на кръглата годишнина. Дълго време Антиминсът е използван при молитви в Софийската митрополия, а сега вече е в Библиотеката “за благословение и поощрение на нейните служители в работата и благородните им дела”.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов връчи на директора почетния плакет на Народното събрание. Депутатът поздрави екипа на Националната библиотека от името на г-жа Цвета Караянчева и подчерта, че “Националната библиотека е онова свято място, което прави възможно съприкосновението ни със съкровищницата на знанието”.

Сред гостите бяха патронът на честванията – министърът на културата Боил Банов, депутати, директори на библиотеки, университетски преподаватели, интелектуалци и много дарители, с чиито благотворителни жестове бяха реализирани всички празнични събития за 140-годишнината на Националната библиотека. Специален поздрав към всички отправиха певицата Крисия и поетът Георги Константинов, прозвуча и запис на “На многая лета” в изпълнение на баса Борис Христов.

След официалната церемония гостите разгледаха новите обособени пространства на партерния етаж на сградата – Зала “История на книгата”, която представя пътя на писаното слово от древни времена до наши дни, и Класна стая в Библиотеката, където ще могат да се провеждат изнесени уроци и работни ателиета с ученици и студенти. В залата са изложени мулажни копия на фрагменти от Енинския апостол, на Бусинското евангелие и на Софрониевия препис на “История славянобългарска”; могат да се видят копие на Гутенбергова преса, холограмна пирамида, електронни книги и др.

През изминалата празнична седмица бе валидирана марка “140 г. Националната библиотека”, открита бе изложбата “Съкровищата на Националната библиотека” с оригинални ръкописи, старопечатни книги от архивни материали от фонда на НБКМ (до 11 декември), съпътствана от албума “Съкровищница”, и бе извършен водосвет от  Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Днес и утре е финалното събитие в програмата – Международна конференция “Благотворителност и култура на дарителството”.

Фотограф: Стефан Рангелов

Фотогалерия

7 декември – водосвет и откриване на изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“

Фотограф: Стефан Рангелов

Фотогалерия

5 декември – валидиране на пощенска марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-12-10T15:05:01+00:00 10.12.2018|Събития|

КНИГА НА НАТАЛИЯ МАЛАМОВА ПОДСКАЗВА КАК ДА ГРАДИМ ЩАСТЛИВИ ОТНОШЕНИЯ

Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея” – това е мотото на книгата “Щастливи отношения – как да ги постигнем” на психолога Наталия Маламоа, представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Практическият наръчник (издание на “ВИОН”) е плод на професионалната работа на авторката с различни двойки, опитващи се да изгладят несъвършенствата във връзката помежду си. Препоръките и упражненията могат да се прилагат без помощта на специалист.

“Това е книга за преоткриването и събуждането на любовта, за болката, страданието и разочарованието от другия – казва Маламова. – Тогава, когато се чувстваш наранен, неразбран, когато копнееш да си обичан и любим, а си сам.”

Наталия Маламова е магистър по психология, завършила е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и специализиран курс в Института по позитивна психотерапия за работа с деца в детските модули “Приказна психотерапия”, “Развод и раздяла при родители”, “Агресивно поведение” и др. Работи с хора на различни възрасти – деца, тинейджъри, възрастни.

“Не издържам да разбера какво тревожи душите им. Искам всеки да се чувства приет, разбран и обичан. Затова и написах “Щастливи отношения – как да ги постигнем”, признава авторката.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-23T11:37:50+00:00 23.11.2018|Събития|

Този сайт използва бисквитки, за да направят употребата му по-удобна, по-приятна и по-сигурна. Чрез посещението си, вие се съгласявате с използването на бисквитки.