About bobby

Този автор все още не е попълнил своите детайли.
So far bobby has created 99 blog entries.

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  ЕЖЕГОДНА  ПРОВЕРКА  НА  ФОНДОВЕТЕ,

НАЦИОНАЛНАТА   БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ В ПЕРИОДА

ОТ  1  ДО  31  АВГУСТ  2019  г.  

ЗАПОВЯДАЙТЕ  НА  2  СЕПТЕМВРИ!

2019-07-29T12:44:18+03:0029.07.2019|Новини|

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В БИБЛИОТЕКАТА
На 19 юли от 10 до 16 часа всеки посетител може да види отблизо оригинала на “Заветът” на Васил Априлов

На 21 юли 2019 г. ще се навършат 230 години от рождението на видния български просветител Васил Априлов. По този повод Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” организира Ден на отворените врати на 19 юли от 10:00 до 16:00 часа – време, през което всеки може да види отблизо оригинала на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса. Това е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от колекцията „Български исторически архив”.

Официалното представяне на ръкописа и на фототипното издание “Заветът” (съвместен проект с изд. “Абагар”) ще започне в 11:00 часа в Централното фоайе на Библиотеката. Гости на церемонията ще бъдат представители на местната управа и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите дарители, просветни и стопански дейци през първата половина на XIX век.

2019-07-17T14:29:32+03:0012.07.2019|Събития|

АДВОКАТ ДЕСИСЛАВА КАМЕНОВА ДЕБЮТИРА КАТО ПИСАТЕЛ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Асоциацията за жените адвокати беше инициатор и организатор на премиерата на дебютната книга на Десислава Каменова “Лукиана” (КК “Труд”) снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Литературната вечер изпълни Централното фоайе с многолюдна публика – адвокати, членове на асоциацията, почитатели на писаното слово. Като “книга-споделяне – не толкова литературен факт, а факт на споделеност”, определи сборника от къси разкази Мирела Иванова, поетеса, преводач и драматург на Народния театър “Иван Вазов”. Според нея “книгата сякаш оставя отворена врата за всеки”.

Водеща на премиерата беше д-р Райна Дамяни, журналист, художник и арт експерт, автор на предаването “В часа на синята мъгла” по радио “Дарик”. “Човек се чувства свободен в сърцето и мислите си. И книгата, и писателят носят свободолюбив дух”, твърди тя. Според Дамяни във време, изпълнено с претенциозност, сборникът е създаден с непретенциозност и с изключителен вкус, а разказите са “кратки, красиво написани, експресионистични”.

Адв. Мирослав Мичев, автор на предговора “Малка книжка за дълго четене”, сподели личното си изживяване при досега със сборника: “Книгата ме откъсна от моите тревоги… Деси поема сериозна отговорност с това да продължава да вдъхновява читателите си.”

Паралелно с премиерата беше представена и изложба с 20 ефектни черно-бели фотографии на художника фотограф Виолета Апостолова-Лети. Част от тях илюстрират разказите и корицата на “Лукиана”. Като “писателско визуално пътешествие” определи изданието водещата на премиерата и подчерта важното място на фотосите в него.

“Лети облече книжката. Даде й най-прекрасните дрехи”, посочи авторката Десислава Каменова. Тя е адвокат на свободна практика и медиатор при извънсъдебно решаване на спорове. Но заедно с това е и писател, а повод за първата й книга е желанието й да споделя повече с другите. Както посочи д-р Дамяни, “професията адвокат е номер едно в цялото човешко общество; няма професия писател – никой не може да те научи да пишеш; нормално е да правим няколко неща едновременно, да споделяме”.

Гости на премиерата бяха председателят на Софийската адвокатска колегия адв. Ивайло Данов и, разбира се, председателят на Асоциацията за жените адвокати – адв. Елка Пороминска. По време на събитието тя обяви наскоро учредения арт клуб на адвокатите “От другата страна на луната”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2019-01-25T15:39:01+03:0025.01.2019|Събития|

ДИЗАЙНЕРИ И ИЗДАТЕЛИ С ПРИЗ “ДАРИТЕЛИ НА ГОДИНАТА – 2018” НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Вероника Илиева и Таня Михалева от студио “Ирис концепт” спечелиха наградата “Дарител на годината – 2018” – плакет и грамота, която за пръв път бе присъдена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на церемония на 23 януари. Двете дами са автори на дизайнерския проект за Зала “История на книгата” и Класна стая в Библиотеката, дарен на иституцията по повод 140-ата годишнина от нейното създаване (10 декември 2018).

Присъдена бе още една награда “Дарител на годината – 2018” – на издателство “Еднорог” за неговата последователна дарителска политика към Библиотеката. Отличията бяха връчени от директора доц. д-р Красимира Александрова и от ученици от столичното 125 СУ “Боян Пенев”, които на 1 ноември 2018 г. бяха отличени с приза “Млад будител”, също присъден за пръв път от НБКМ.

С почетни грамоти за дарителските си жестове бяха удостоени Асоциацията на интериорните дизайнери, Съюзът на печатарската индустрия в България, частни фирми, помогнали за реализирането на проекта Зала “История на книгата” и Класна стая в Библиотеката, както и благодетели по програмата “Осинови книга”, за издаването на луксозния албум “Съкровищница” и други проекти (пълният списък на дарителите можете да видите по-долу).

Библиотеката отличи с почетни грамоти и шест национални медии: БТА, БНР, БНТ, Медийна група “България”, Нова тв и Би Ти Ви. През цялата година те бяха неизменен партньор на институцията както за популяризиране на нейното богатство и събития от Културния календар, така и за решаване на проблемите на най-стария културен институт в България.

За доброто настроение на гостите на церемонията се погрижиха възпитаничката на Националното музикално училище Росица Станева (класическа китара) и актьорът Янко Лозанов, който вдъхновено рецитира откъси от “Проглас към евангелието” от Константин-Кирил Философ.

 

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ ДАРИТЕЛИ

 

Плакет и грамота “ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2018”:

 

 1. „ИРИС КОНЦЕПТ” ЕООД
 2. ИЗДАТЕЛСТВО „ЕДНОРОГ

 

Почетна грамота “ДАРИТЕЛ ПРЕЗ 2018”:

 

 1. АСОЦИАЦИЯ НА ИНТЕРИОРНИТЕ ДИЗАЙНЕРИ В БЪЛГАРИЯ
 2. “БРИК ИНЖЕНЕРИНГ” ООД
 3. “СЪБЕВИ ГРУП” ООД
 4. СЪЮЗ НА ПЕЧАТАРСКАТА ИНДУСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ
 5. KNAUF България ЕООД
 6. “ОРГАХИМ” АД
 7. “ДАНА БИСИ” ООД
 8.  NRG Soft ООД
 9.  3CON.EU
 10.  АГЕНЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО РАЗВИТИЕ
 11.  СДРУЖЕНИЕ “ВЕРИТАС”
 12.  ГРАЖДАНСКИ КЛУБ “АРАРАТ 1976”
 13.  ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ “ТАНГРА ТанНакРа”
 14.  ФОНДАЦИЯ “Д-Р ДИМИТЪР ЩЕРЕВ”
 15.  АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
 16.  проф. АЛЕКСАНДРА КУМАНОВА
 17.  МЛАДЕН ЗАПРЯНОВ
 18.  ХРИСТО МИХАЙЛОВ
 19.  ИВАН САРИЕВ
 20.  МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА
 21. ДИМИТЪР КЕНАРОВ
 22.  МИТКО НОВКОВ
 23.  ПЕТЪР БОБАДОВ
 24.  ЮЛИЯН ШКОДРОВ
 25.  ИВАН ВЪКОВ
 26.  ПЛАМЕН ВЪКОВ

 

Почетни грамоти за МЕДИЙНО ПАРТНЬОРСТВО

 

 1. БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ
 2. БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО
 3. БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
 4. МЕДИЙНА ГРУПА “БЪЛГАРИЯ”
 5. “НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП”
 6. “Би Ти Ви – МЕДИА ГРУП” ЕАД

 

 

Фотограф: Стефан Рангелов

2019-01-24T15:15:24+03:0024.01.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА

НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

28  ЯНУАРИ  (ПОНЕДЕЛНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ

2019-01-24T12:56:57+03:0024.01.2019|Новини|

16 октомври, Централно фоайе, 17:30 часа – откриване на изложбата “Киево-Печорската лавра – традиция и вяра в слово и образ” (старопечатни ценни и редки издания от фонда на Националната библиотека); съвместно с посолството на Украйна в София (до 29 октомври)

2018-10-29T15:00:12+03:0016.10.2018|Архив "Предстоящи..."|

ДЕН НА МОСКВА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методийбеше домакин на кръглата маса на тема „Новият живот на културните пространства в европейските градове”, проведена в рамките на Дните на Москва в София (1–4 октомври). В Заседателната зала се събраха гости от Департамента по култура на правителството на руската столица и представители на български културни институции и организации.

Експерти от различни области на духовната сфера обсъдиха съвременните посоки за развитие на градските културни пространства (включително на библиотеките) и превръщането им в места за социални контакти и реализация на артистични проекти.

Гостите от Москва разгледаха Националната библиотека, запознаха се с нейната история и с услугите, които институцията предлага на своите читатели.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-10-04T14:15:48+03:0004.10.2018|Събития|