About user

Този автор все още не е попълнил своите детайли.
So far user has created 7 blog entries.

Съобщение

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ВИ ЧЕСТИТИ

НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ !

 

БИБЛИОТЕКАТА НЯМА ДА РАБОТИ НА 3, 4 И 5 МАРТ 2018 Г.

НА 6 МАРТ ЩЕ РАБОТИМ С ОБИЧАЙНОТО СИ РАБОТНО ВРЕМЕ.

2018-03-02T19:29:25+03:0002.03.2018|Новини|

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ ДАРИ НА НБКМ ПЪРВИЯ ПРЕВОД НА ФИНСКИ ЕЗИК НА “ПОД ИГОТО” ОТ ИВАН ВАЗОВ

Фондът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) се обогати с нова ценна книга. Оригиналният екземпляр от първото издание на фински език на романа “Под игото” от Иван Вазов, отпечатан през 1910 г. във Финландия, бе дарен от проф. Венелин Цачевски. Дарението на известния учен, общественик и експерт по международни отношения са и негови авторски книги, плод на дългогодишния му опит като дипломат и посланик на България в Република Финландия.

“Убеден съм, че Националната библиотека е мястото, където трябва да се съхранява този превод на “Под игото” и да се показва по подходящи поводи”, заяви проф. Цачевски, връчвайки изданието на директора на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова. А тя отвърна на жеста с благодарствено писмо от името на културната институция.

Проф. Цачевски избра Националната библиотека за премиера на най-новата си книга “България и Финландия. История без край”. Публикуването й е посветено на 100-годишнината от провъзгласяването на независимостта на скандинавската държава. Присъстващите учени оцениха книгата като “капитално изследване, венец на цялостната изследователска дейност на автора” и “труд, който не би бил възможен без дълго, упорито и добросъвестно проучавне на историческите документи”. Томът съдържа богата географска и историческа информация за Финландия и нейния народ, за етапите на българско-финландските отношения и за ролята на генерал-лейтенант Казимир Ернрот в развитието на следосвобожденска България.

Сред гостите на литературната премиера бе и посланикът на Република Финландия у нас, Н.Пр. Пайви Блиника. В неофициален разговор с доц. д-р Александрова бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между финландското посолство и НБКМ.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-31T17:03:52+03:0031.03.2017|Събития|

АНКЕТА СРЕД ЧИТАТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Уважаеми читатели,

Във връзка с желанието на НБКМ да подобри услугите за своите потребители, бихме искали да Ви помолим да попълните този въпросник. Вашето мнение е изключително важно за нас! Анкетата е напълно анонимна и събраната чрез нея информация ще бъде използвана само в обобщен вид.

Анкета

2017-03-31T16:02:02+03:0031.03.2017|Новини|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” поздравява всички българи с деня на Съединението на България – 6-ти септември!

 

Нека бъдем  горди с великите дати като тази, които промениха  хода на нашата история и да отдадем почит на славното дело на предците ни, като никога не забравяме техния завет – „Съединението прави силата”!

2016-11-29T13:40:23+03:0006.09.2016|Новини|

Откриване на фотодокументалната изложба „Дора Габе – дъщеря на равнината”

14 юни (вторник) 2016 г., Централно фоайе
На 14 юни 2016 г. Регионален исторически музей – Добрич отново гостува в  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с изложбата, посветена на още един известен писател от Добруджанския край. След успешното „Пътуване из света на Йордан Йовков” в края на миналата година сега читателите и гостите на Националната библиотека имат възможността да се запознаят с „Дора Габе – дъщеря на равнината”.

Изложбата е експонирана в Централното и Западно фоайе, като в основата й е представена творческата дейност на Дора Габе: писател и поет за възрастни и деца, преводач и общественик, интелектуалец и учител на по-младите. Фотодокументалната част се състои от 15 табла, чието създаване е финансирано изцяло от Министерството на културата. Тя се базира на богатия архив на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, който е част от Регионален исторически музей – Добрич.

От фондовете на Националната библиотека са подготвени над 80 книги на поетесата, които включват първите издания, избрани и събрани съчинения, както и преводи на нейни произведения на френски, румънски, немски, турски, латвийски, руски, португалски, словашки, чешки, полски и английски езици. Показани са също и няколко репродукции на портрети на Габе, собственост на Художествена галерия – Добрич, дело  на изтъкнати български художници.

Изложбата беше официално открита с уводни думи от д-р Стефания Янакиева, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Тя разказа накратко за основната идея на „тази толкова богата на информация и естетично поднесена експозиция”, с която софийската публика има удоволствието да се запознае.

Д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник  „Йордан Йовков”, Добрич, представи поредната „изложба от литературната история на Добруджа и България” и отправи благодарност на всички, които са допринесли за нейното осъществяване. По нейните думи разнообразните материали, включени в изложбата, показват Дора Габе в различни амплоа – „автор за възрастни и деца, интелектуалец, фина дама, радетел за обществени каузи и идеи, която до края на живота си е носила названието „добруджанка” като истинска титла”. Тя също така благодари от името на Музея на г-жа Виолета Пенева, преводач и племенница на Боян Пенев, която беше официален гост на събитието, за дългогодишната й дарителска дейност и подкрепа за музейните експозиции за Дора Габе в град Добрич.

Г-жа Виолета Пенева говори за Дора Габе, за връзката и влиянието на Добруджа върху творчеството и целия й живот: тя винаги ще остане с нея, ще я носи с достойнство и обожание в сърцето, защото й е дала всичко – равнината, морето, звездите, чувството за необятност и е наситила произведенията й с мъдрост, красота и пъстрота. Литературният и театрален критик Владимир Василев определя стила й като малки психологически етюди в стихотворна форма. Елисавета Багряна я характеризира като нестинарска жрица върху разпалената от Добруджанското слънце жарава.

В края на събитието г-жа Пенева дари на РИМ – Добрич чаша и чинии от английски сервиз за чай на поетесата, както и други материали, свързани с Доба Габе, сред които книжката „Дечица” (издадена през 1938 г. и посветена на Симеон Сакскобургготски). Тя завърши словото си с надеждата тази изложба да ни помогне да се завърнем към добродетелите си, за да можем да се пречистим и сближим отново като хора.

2016-11-23T11:19:27+03:0014.06.2016|Изложби|

Официално представяне на новия директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова

На 26 май 2016 г. в 14.00 ч. на официална церемония с участието на представители на Министерството на културата беше обявен новият директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – доц. д-р Красимира Александрова.

Досегашният директор проф. дфн Боряна Христова получи от г-н Стоян Стоянов, главен секретар на Министерството на културата, плакет и почетна грамота за постиженията си в сферата на българската култура и литературно наследство.
Доц. д-р Красимира Александрова спечели конкурса за директор на Националната библиотека през май 2016 г. Тя е с повече от 25 години стаж като библиотекар. В периода 1980-1998 г. е била главен библиотекар на библиотеката на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, а от 2004 до 2013 г. е директор на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.
Красимира Александрова е и университетски преподавател, ръководител на Лаборатория по библиотечни технологии, комуникации и информиране – LibLab.
Научните й интереси са в областта на библиотекознанието и съхраняване на книжовното наследство. Има изследвания в сферата на националната и чуждестранна библиография, както и в дигитализацията на библиотечните колекции.

2017-06-16T13:29:11+03:0026.05.2016|Събития|